Няма опасност от зърнена криза


IMG_7507    24 юни 2014 г.

Няма основания за зърнена криза в България, въпреки тежките климатични условия, особено през последните дни, e становището, прието от всички членове на Консултативния съвет по зърно (КСЗ), който заседава на 24 юни т. г. в Министерството на земеделието и храните

Общият размер на засегнатите площи  до сега възлиза на 357 000 дка, като най-пострадали са Врачански, Монтански, Видински, Добрички и Варненски регион, като не всички площи са напълно пострадали, в част от тях има само полегнали посеви. Напълно пропадналите площи възлизат на 59 874 дка, като служителите на ОД “Земеделие” продължават да  съставят констативни протоколи по места. Предстои една трудна жътва, но с очаквания за добра реколта и категорично няма място за паника. Според прогнозите се предвижда зърнената реколта за 2014 г. да е около 4,5 млн. тона, което e близо до добивите от 2013 г. Очаква се спад в добива на пшеница към 25%, но няма основание за притеснение за качеството на хляба, който ще се произвежда от новата реколта. 

Министър Димитър Греков е дал актуална информация за извършената сеч в горските масиви край варненския квартал “Аспарухово”. За периода 2010-2014 г. в землището на „Аспарухово” от 186 дка горски територии са отсечени 1468 куб. м. дървесина, което представлява 3% от площта и е в рамките на горскостопанския план. Съставени са обаче 260 акта за незаконна сеч на 520 куб.м.  Това представлява 30% от сечта в региона на „Аспарухово“. Въз основа на актовете са иззети над 500 автомобила, 700 каруци и около 200 коня, а има и ефективни присъди, влезли в сила.

„Напоителни системи” стопанисва 190 язовира и те са пълни до около 70%, като свободният им обем е към 30%. Той допълни, че не съществува опасност от неконтролируемо преливане или изпускане на язовирни стени и на всички съоръжения се дават непрестанни дежурства от служители на “Напоителни системи”.

Председателят на Консултативния съвет по зърното Мариана Кукушева

заяви, че полегналата пшеница се жъне от модерна техника и се прибира на 100%.. Автопаркът е в абсолютно добро състояние по окончателните доклади на Техническата агенция. В никакъв случай няма заплаха да не се прибере реколтата. Единствената заплаха, която сега съществува, е да не покълне полегналата пшеница. Изпреварващо се започва жътвата, но това не значи, че се прибира мокро зърно. В зърнопроизводството на България в момента няма никаква трагедия. Очаква се реколта около 4, 7 млн. тона. Няма заплаха и за качеството на зърното, всички вече знаете, че ние садим български сортове пшеница. По принцип това са издръжливи сортове, които са приспособими към природните условия.

Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) коментира, че  няма място за паника. Ще има известна редукция на добивите по отношение на количеството. Надяваме се на добро време , за да можем да приберем зърното със заложеното добро качество. Тази година себестойността на зърнената продукция ще е висока, добивите ще са по-ниски, а се очаква и цените на зърното да са по-ниски. Приемаме констатациите на МЗХ, че около 25% ще е редукцията на очакваното количество зърно тази година. Но по отношение на прогнозите за зърнената реколта 2014 г. имаме резерви. Според нас, количеството зърно ще е по-скоро около 4 млн. тона, а не около 5 млн. т. Зърнопроизводителите ще направят всичко необходимо да се запази качеството на зърното.Той апелира  да се пресекат всякакви опити за картелни споразумения за ниски изкупни цени на зърното от реколта 2014 г.