НОЩТА НА УЧЕНИТЕ 2022 В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ КАТО ПРАЗНИК НА НАУКАТА И НА ДУХА


Различните блокове от събития в Европейската нощ на учените 2022 са насочени съдържателно към различни целеви групи и публики, но имат обща цел, философия и мисия – да представят учения като „един от нас“, като човек с разностранни интереси и таланти, който не само стои зад преподавателската катедра или в научната лаборатория, а вдъхновява и увлича последователи със своята визия за бъдещето, с младежки дух и запомнящо се присъствие.
В блока К-ТРИО Лица в програмата на Нощ на учените 2022 в Русенския университет бяха включени 2 събития – научно-приложният семинар за докторанти и млади учени ТАНДЕМИ В НАУКАТА ЗА ЗЕЛЕНА И ДИГИТАЛНА ЕВРОПА и обичаните от всички изяви на таланти в УЧЕНИ НА СЦЕНАТА.
Събитието ТАНДЕМИ В НАУКАТА ЗА ЗЕЛЕНА И ДИГИТАЛНА ЕВРОПА се провежда за първи път в Русенския университет, като част от програмата на Нощта на учените. В него успешни тандеми от научен ръководител и докторант представиха пред аудиторията своя съвместен творчески процес и разкриха тайната на успеха. В представянето се включиха два творчески тандема с наскоро защитили дисертациите си докторанти (доц. Галина Иванова – д-р Васил Козов; доц. Ирена Вълова – д-р Цветелина Младенова) и един тандем с докторант, който в момента работи по дисертационния си труд и, освен с научния си ръководител, работи и с консултант/ментор от практиката (доц. Анелия Манукова, д-р Деян Левски-ръководител на фирма „Фотолитикс“ ООД-Русе и докторант Денис Сами).
От участието на тандемите в събитието стана ясно, че подкрепата на научния ръководител е много важна, но още по-важни са човешката и научната симбиоза, непрекъснатият диалог, общуването, което обогатява и двете страни, и ражда отлични резултати. А резултатите са още по-добри, когато темата на дисертацията е зададена от практиката и в творческия процес участва успял човек от реалния бизнес, насърчаващ нестандартното мислене и иновациите.

Събитието УЧЕНИ НА СЦЕНАТА винаги се е възприемало като своеобразна кулминация в програмата на Нощта на учените в Русенския университет. В него учени от университета представят едно различно амплоа на поети, музиканти, певци, художници и приложници.
Тазгодишното издание на събитието поднесе изненади под формата на участия на таланти извън русенската Алма Матер и съвсем справедливо може да бъде наречено УЧЕНИ НА СЦЕНАТА И ПРИЯТЕЛИ. Приятелски поздрави към академичната общност бяха поднесени от вокална група „Слънце“ с художествен ръководител д-р Наталия Константинова и студио Star Dance с ръководител Антония Косева. Малките „слънца“ развълнуваха публиката с професионални вокални изпълнения, а грациите от танцовата формация покориха сърцата с изящен танц с хореография по стихове на доц. Мира Душкова – безспорен поетичен талант и дългогодишен участник в Нощта на учените. 
Звездните изяви на талантите на Русенския университет включваха: авторски стихове и академичен хумор в блестящ дигитален формат от проф. Ангел Смрикаров; научно откривателство на архитектурни шедьоври в Русе с обектива на проф. Степан Терзиян; поглед към артистичното хоби на учения-дърворезбар д-р Искра Илиева; цветното вдъхновение на Di-Light – Диана Георгиева, която наскоро представи самостоятелна изложба; Поетичното огледало на доц. Мира Душкова и засл. доц. Живодар Душков – авторска поезия на баща и дъщеря, постигнали висоти в поетичните си послания с духовно единение, но с различна поетична образност и поетични внушения; вокалната изненада, поднесена от д-р Ивайло Николаев и неговия талантлив тригодишен син, която показа, че университетският учен с талант знае как да предаде щафетата.
На финала на Учени на сцената прозвучаха 5 вълнуващи изпълнения на преподаватели от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Тараклия, Молдова, а четиримата изпълнители от вокално-инструменталната група „Табула Раза“ – д-р Димитър Грозев, д-р Мая Грозева, д-р Нина Тагарова и д-р Сергей Калинков – взривиха залата с рок и поп-парчета, едно от които в премиерно изпълнение – по текст на Живодар Душков и музика на Димитър Грозев.
Изключителен принос за успеха на събитието имаше неговата неотразима водеща – известната журналистка Цвета Ненова, която е докторант в Русенския университет.
Нощ на учените 2022 в Русенския университет е вече в историята, но остава споменът за незабравими срещи с многостранната личност на учения – вглъбен в научните предизвикателства, но едновременно с това вдъхновяващ, цветен и съумяващ да мотивира и остави последователи.