Нов работен орган за инерционно откъсване на семена и плодове


 

В катедра „Механизация на земеделието“ при Аграрния университет – Пловдив е разработен нов работен орган за откъсване на семената и плодовете от стъблата на растенията на инерционен принцип. Работният орган намира приложение за откъсване на плодове, които са силно податливи на механично повреждане, а също за овършаване на зърно с висока влажност, което също е податливо на травмиране.

Разработеният работен орган може да се използва като плодоотделител и като вършачен апарат. През есента на 2015 година той бе изпитан за овършаване на сусам от неразпиляващите сортове. Работният орган отделя над 95% от семената на сортовете Аида и Невена, без да понижава тяхната кълняемост. Делът на примесите в овършаната смес е от 20,99 до 38,41%, които се отделят лесно с конвенционална зърночистачна машина. Той има 225 пъти по-голяма производителност на овършаване отколкото на един човек и консумира 4,8 пъти по-малко енергия от шинен вършачен апарат със същата номинална пропускателна способност.

Приведената производителност на шинен вършачен барабан е 1,4 пъти по-висока от тази на новия работен орган, но понижава с 27% кълняемостта на семената на сусам с влажност 13%. Примесите в овършаната смес са 56,5%, половината, от които не позволяват сепариране със зърночистачна машина.

Работата на работния орган зависи от много параметри. За тяхното улеснено и прецизно определяне, както и за изследване на показателите на работния орган в етапа на проектиране е разработен симулатор в среда на софтуера LabView.

Разработеният работен орган е подаден за патентоване в Българското патентно ведомство. През настоящата есен предстои изпитание на новия работен орган при откъсване на плодовете на домати.

доц. инж. Стоян Ишпеков,

Аграрен университет, Пловдив