НАЗ откри жътвената кампания


Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) откри жътвената кампания в страната. Наред с началото на жътвата бе зажъната и ръжта по международния проект „Хляб на мира“. Домакин на събитието бе Националната асоциация на земеделските арендатори в град Плевен.

Събитието откри председателят на НАЗ Костадин Костадинов:

 

„Уважаеми колеги, ние сме най-голямата и най-силната земеделска организация и ние сме тези, които осигуряват зърнения баланс на Република България. Именно затова знаем колко е отговорна работата ни. Само който е бил на полето, знае с колко труд се събира реколтата. Знаете, че земеделието е като завод без покрив и за нас, производителите, всяка промяна във времето е от съществено значение. Ние не се страхуваме от силно, парещо слънце, нито от тежкия жътварски труд“, каза той.

 

Костадинов пожела успешна и богата реколта на всички зърнопроизводители.

 

Официален гост на събитието бе земеделският министър проф. Христо Бозуков. Той сподели, че по данни на аграрното ведомство, се очертава много добра реколта от зърно в страната.

 

„С този символичен жест на откриване на жътвената кампания пожелавам след прибиране на последното зърно хамбарите да са пълни. Нека по време на жътвата времето да бъде благосклонно, техниката да работи безаварийно и не на последно място, справедлива и достойна цена за произведеното от българския земеделец“, каза Бозуков.

 

Заедно с Жътва 2021, управителният съвет на НАЗ направи и традиционното зажънване на ръжта по европейския проект „Хляб на мира“.

 

„За нас е чест да бъдем част от това международно послание за мир и обединение. Вярваме, че и в новата политическа среда на ЕС земеделието няма да бъде разделителна линия между големите и по-малките страни членки, между Западна и Източна Европа. Убедени сме, че равенството ще бъде постигнато и в новата Обща селскостопанска политика и бъдещата рамка на европейското подпомагане на аграрния сектор, защото само силно и добре развито земеделие може да осигури продоволствието на населението в обединена и стабилна Европа“, обяви Костадин Костадинов.

 

 

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

 

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.