Министър Явор Гечев: Доказахме, че може да има държава и държавност


Кабинетът работи като екип и заедно успяхме да овладеем кризите
Доказахме, че може да има държава и държавност такава, каквато трябва да бъде. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на откритото заседание на Министерския съвет за отчет на кабинета. И каза, че от встъпването в длъжност на служебното правителство, нито един камион на ГКПП „Капитан Андреево“ не е обработван от частна фирма, нито една лабораторна проба не е анализирана от никой друг, освен от държавата. Той коментира, че дейностите там са свършени, без много шум, и въпреки политическите спорове, към момента ситуацията е под контрол.
„Кабинетът работи като екип и заедно успяхме да овладеем кризите“, подчерта Явор Гечев.
Той информира също, че на пункта са започнали работа буферни паркинги, с които е разширен капацитетът. И напомни, че в рамките на мандата вече функционира и още една лаборатория, като по този начин броят на обработваните проби от 22 се е увеличил на 48. „Вчера беше открита и обществената поръчка за изцяло нова държавна лаборатория на самата граница“, съобщи Явор Гечев. Той допълни, че са изпратени известия за прекратяване дейността на частната фирма на „Златния гьол” не само на „Капитан Андреево“, а на всички пунктове по границата с Турция.
„Министерският съвет реши да бъде създадено държавно дружество, което да осъществява контрола по дезинфекция на граничните пунктове”, разясни земеделският министър. Той напомни, че части от пункта, които са под официалния контрол на БАБХ, вече са обявени за обект от националната сигурност и с всички предприети действия този проблем категорично е решен. „Работата продължава със същото темпо, докато има мандат служебният кабинет“, акцентира земеделският министър.
„Кризата с горивата доведе и до тежка криза с доставката на дърва за населението. Дървата се оказаха много ценни“, заяви Явор Гечев. Той посочи, че към встъпването в длъжност на служебния кабинет едва 35% от необходимите количества са били доставени. И подчерта, че кризата е преодоляна и никой не е оставен на студено. Аграрният министър обясни, че към Нова година всички доставки са изпълнени, като предоставените количества дърва са 160% спрямо тези година по-рано. Доставени са близо 1,5 млн. пространствени кубични метра на 210 хил. домакинства. Направени са 606 хил. проверки в горския сектор по отношение на кражбите на дървесина и нелегални доставки.
Земеделският министър припомни, че е преодоляна и кризисната ситуация в Карлово, където участваха представители на горския сектор и всички ресорни институции. „Благодарности за съвместната акция, която направихме за дарения на дърва за бедстващото население с Пловдивския владика, като бе осигурен дървен материал за 400 домакинства“, коментира Явор Гечев. Той информира още, че продължава и работата по укрепването на горските пътища, като са осигурени допълнителни средства за държавните предприятия. По думите му до лятото всичко предвидено трябва да бъде завършено, с което ще се подпомогне и облекчи работата на граничните полицаи.
„С удовлетворение мога да кажа, че забавянето на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 е наваксано и той е одобрен“, съобщи земеделският министър. И уточни, че бяха отстранение над 405 забележки от ЕК и още 200 получени бележки по време на диалога с Комисията. По думите му не са допуснати загуби по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство. Той отчете, че 172 млн. лева са отпуснати на животновъдите по схемите за преходна национална помощ, 660 млн. лева по директните плащания са достигнали до 540 хиляди стопани. Предоставени са 62 млн. лева за секторите свиневъдство, птицевъдство и лозарство по извънредната помощ за войната в Украйна, 46 млн. лева са получили извънредно 31 хил. фермери от т.нар. украинска помощ.
По Ковид мерките са отпуснати 143 млн. лева, като 4 млн. лева са насочени специално към сектор „Рибарство“ за противодействие на последиците от пандемията. От държавния бюджет бяха осигурени 426 млн. лева, които са разпределени към повече от 60 хиляди земеделски производители, а 100 млн. лева е приспаднатият акциз за газьола.
Агроминистърът каза още, че са разписани всички мерки по Националния план за възстановяване и устойчивост и са готови за стартиране, като завършена и одобрена е и Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури. „Наваксахме тежки изоставяния в сектора и в момента криза в отрасъла няма“, подчерта Явор Гечев.