Министър Иван Иванов: Оттук нататък всеки министър трябва да се стреми да осигури сериозно подпомагане на земеделските производители


„Държавата за първи път осигури изключително сериозен ресурс за подпомагане на земеделските производители, предстои 3,4 млрд. лв. да влязат в сектора до края на годината. Това е високо вдигната летва и оттук нататък всеки министър трябва да се стреми да осигури това финансиране“. Това каза министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред БНТ.
Той припомни, че през първото полугодие бяха разплатени 143,5 млн. лв. по Ковид помощта, като предстои над 700 млн. лв. да бъдат платени до края на годината.
По думите му предстои разплащането на общо 62 млн. лева за стопани от секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци. 14 държави членки успяхме да убедим Европейската комисия да използваме до 5% ПРСР от средствата за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро публични средства, каза министърът по повод планираното подпомагане на земеделските производители. Изпратена е нотификация до Комисията по Временна рамка за мерки за държавна помощ, по която е предвидено подпомагане от над 450 млн. лв. от държавния бюджет, като трябва да започне приемът на документи, допълни министър Иван Иванов. „Направихме така, че процесът да бъде необратим, служебният кабинет трябва да организира приема на документи и да разплати средствата“, посочи той.
Министърът на земеделието съобщи по отношение пшеницата, че прибраната реколта в страната е над 6 млн. т и на този фон внесеното украинско зърно с цел реекспорт е пренебрежимо малко количество от 6 хил. т. Направена е проверка на съхраняваното в склад украинско зърно, като е установено, че количествата отговарят на митническите декларации, а следващата седмица ще излязат резултатите за наличието на препарати за растителна защита и пестициди. „Потребителите ще бъдат защитени“, заяви категорично министър Иванов.
Във връзка с политическата ситуация той коментира, че БСП направи всичко възможно да организира диалог, но егоизмът и желанието на някои партии да влязат отново във властта доведе до това, че ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ влязоха в един блок.
Той каза в заключение, че оставя на следващия министър на земеделието от служебния кабинет един подреден дом, в който да продължи да работи.