Министър Греков: 15 млрд. лева са предвидените европейски средства в област земеделие за периода 2014- 2020 г.


pic8

„15 млрд. лева са предвидените европейски средства в област земеделие за периода 2014-2020 г. От тях 10,4 млрд. лева са за директни плащания и 4,6 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на откриването на Втората национална среща на земеделските производители в България в к-к „Златни пясъци”. Той обясни, че за нашата страна е важно да има стабилно европейско директно плащане за земеделските стопани, защото то дава икономическа сигурност. Министър Греков подчерта, че земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика, осигурява важни публични блага, поддържа естествените ресурси и развива селските региони.

 

„Постигнахме своя приоритет за завишаване на обвързаната подкрепа като договорихме 13% обвързано подпомагане, насочено към чувствителни и важни за нас сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство. Това ще позволи подобряването на съотношението между плащанията. Чрез този вид директни плащания могат да се подпомогнат сектори със специфични проблеми”, посочи министърът.

 

Той съобщи, че в България ще действа опростено прилагане на директните плащания. Страната ни ще има право да прилага схема, базирана на площ без да въвежда права за плащане до 2020 г. По този начин се спестява необходимостта земеделските производители да се адаптират към нова, по-сложна система и значително се съкращават административните разходи. От ключово значение за развитието на земеделието у нас ще бъде   продължаване на прилагането на Програмата за развитие на селските райони  2014-2020 година, информира министър Греков.

 

Той представи аспектите, с които новият програмен период  ще се отличава от предходния. „В моите многобройни срещи със земеделски стопани от страната, винаги съм ги призовавал да се ориентират към създаването на организации на производителите, което ще им помогне с общи усилия да  посрещнат предизвикателствата на пазара”, подчерта министър Греков
„Един от основните проблеми в земеделието е неблагоприятната възрастова структура на земеделските стопани. Именно поради тази причина Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. предвижда подпомагане за младите фермери на възраст под 40 години чрез група от мерки, които са свързани с улесняване процеса на създаването и модернизирането на стопанствата им”, каза още министърът по време на Втората национална среща на земеделските производители.