Министър Гечев призова ЕК за ускоряване на процедурата за активиране на кризисния резерв за земеделие


„Призовавам за ускоряване на процедурата за вземане на решение за активиране на селскостопанския резерв, с цел подпомагане на най-засегнатите от завишения внос сектори, особено в страните в близост до границата с Украйна“. Това казва министърът на земеделието в писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК Волфганг Бурчер. Поводът за това са трудностите, пред които са изправени българските производители в резултат на прекомерния внос от Украйна.
„България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители“, отбелязва още министър Гечев.
В писмото българският земеделски министър обръща внимание, че най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният внос от Украйна продължава и през 2023 г. Също така се посочват като обезпокоителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без възможности за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.
„На фона на увеличените разходи за семена, торове, продукти за растителна защита, дизел и пр. се влошава икономическата устойчивост на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи приходи от продажби на зърно, увеличаващи се разходи за съхранение и ограничени складови възможности водят до несигурност и са много сериозно предизвикателство за нормално стартиране на пролетната кампания“, посочва още Явор Гечев.
В писмото до еврокомисаря по земеделие и до генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ аграрният министър информира, че в страната вече се провеждат стачни действия от страна на българските производители, които настояват да бъде ограничен вносът на маслодайни и зърнени култури от Украйна, който буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията си на безценица.