Министър Гечев за вноса на селскостопански продукти от Украйна: Трябват устойчиви решения, и то скоро


Трябват устойчиви решения, и то скоро. Необходимо е да има дългосрочни мерки. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, в която участваха и министрите на Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Тя се проведе в рамките на заседанието на Съвета на министрите по земеделие на Европейския съюз в хибриден формат и в нея участва и аграрният еврокомисар Януш Войчеховски. Българският министър уточни, че ако към момента смущенията в пазара се усещат само в държавите на първа линия до конфликта в Украйна то в бъдеще ситуацията може да се пренесе и във вътрешността на Европейския съюз.
„Нямаме време, в което да реагираме, защото новата реколта съвсем скоро ще трябва да бъде прибрана. Вече знаем, че коридорите на солидарност не действат така, както бяха замислени. Необходими са нови мерки вкл. трябва да се мисли и за гаранционни фондове, които да гарантират пазарите и на Украйна, и на България, и на Румъния, и на Полша, Словакия и Унгария“, категоричен беше Явор Гечев. Той посочи още, че на територията на страната ни наличното количество слънчоглед е повече отколкото можем да преработим, а зърнените култури са повече отколкото можем да изнесем. „Имаме продукция за няколко милиарда, която не знаем дали ще можем да реализираме до новата жътва“, отбеляза Гечев.
Всички министри от петте най-засегнати от смущенията на пазара на селскостопански стоки държави се съгласиха около мнението да продължат да работят заедно и да отстояват своите искания до постигането на работещ механизъм, който да осигури нормалното функциониране на местните икономики, както и да защити фермерите им.
Комисар Домбровскис обобщи в края на срещата, че предстои да бъде проведена експертна техническа среща, на която да бъдат разписани продуктите, които да влязат в пакета от мерки на Европейската комисия. Той уточни, че ще бъде прецизиран и списъкът на стоки, които да бъдат обхванати от забраната за вноса. Неговите очаквания са до дни да бъдат взети конкретни решения за ситуацията на аграрния пазар.
В рамките на заседанието на Съвета на министрите на земеделието на ЕС, темата за пазара на селскостопански стоки бе обсъдена още веднъж, като министър Гечев отново изрази българската позиция, която е непроменена от няколко месеца. Той припомни, че страната ни е солидарна държава с Украйна и ще продължи да бъде такава. „България е и ще остане приятелска държава на Украйна. Считам обаче, че през всичко това, което се случва в земеделието, трябва да преминем заедно като Съюз. Това в крайна сметка е ЕС – солидарност, както към Украйна, така и към всички нас“, каза в заключение той.
По време на дискусията в зала земеделският комисар Войчеховски уточни, че продължава работата и по втория финансов пакет за засегнатите пет държави членки, сред които е и България. Неговият бюджет се предвижда да бъде в размер на 100 млн. евро. Той уточни също, че ще продължи работата за подобряване на инфраструктурата и усъвършенстване на транспортните коридори.
В края на заседанието на Съвета всички държави членки се солидаризираха с петте засегнати страни и подкрепиха необходимостта от въвеждане на мерки за нормализиране на ситуацията на европейско ниво. Те призоваха Комисията да бъдат изработени механизми в кратки срокове.