Министър Гечев: АГРА е водещото земеделско изложение на международно ниво


Международното изложение АГРА се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина, както у нас, така и извън страната. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев при откриване на форума. АГРА и международните изложби за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ се провеждат в периода 21-25 февруари в Пловдив.
Аграрният министър посочи, че тази година изложението е по-голямо спрямо предходната. „Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време“, допълни още той. По думите му, европейската политика в сектора е пред поредната промяна, която ние ще можем да реализираме благодарение на иновациите в селското стопанство, които виждаме днес тук.
По-късно, пред медии министърът коментира ценообразуването в сектор „Земеделие“ и заяви, че е нужна постоянна политика и законови мерки, контрол и постоянно информиране на обществото. И уточни, че така може да се регулират механизмите за определяне на цените. Той разясни, че се очаква следващата седмица да има по-осезаеми резултати за крайните потребители, защото в търговските обекти вече се усеща ефектът от мерките, които държавата предприе. Според него има и спекулативно вдигане на цените, като най-много аномалии се наблюдават при млечните продукти.
Първа фаза на изсветляването при ценообразуването е събирането на информация от държавните институции. И допълни, че ще се следи статистиката за сходните продукти и в съседните ни държави. „Работим и по законодателство в няколко посоки. Нормативната база, която се разработва от Министерството на земеделието, е насочена към гарантиране на произхода на стоките, както от местното производство и вноса до крайния потребител“, информира Явор Гечев. Той уточни, че се прецизират законовите текстове, свързани с дефинициите за нелоялни практики, които да дадат възможност на държавата да предприема допълнителни мерки.
Във връзка с проверките, които вече започнаха, аграрният министър обясни, че ако бъдат открити данни за нарушения, ще бъде спазен законовият ред за тяхното предоставяне на компетентните институции, включително ще бъде сезирана и прокуратурата. „Търсим изсветляване на процеса по ценообразуване в цялата хранителна верига, за да се види кой какви надценки формира и тази информация да е публична“, заяви министър Гечев.
По отношение на цените на зеленчуците, министър Гечев посочи, че аномалията при цените се дължи на кризата с горивата. По думите му, при оранжерийната продукция има сериозни разлики, тъй като голяма част от производителите изобщо не са засели продукция тази година, въпреки подпомагането, което аграрното министерство отпуска.
На въпрос за състоянието на зърнения пазар у нас, земеделският министър коментира, че България е солидарна държава с Украйна, но натискът върху българските производители е твърде голям. Той припомни, че темата вече е дебатирана на Съвет на министрите по земеделие в ЕС и се очаква отваряне на кризисния резерв. „Надяваме се той да е по-справедлив към производителите от източните държави, които са много близко до военния конфликт“, уточни Явор Гечев.
Аграрният министър откри тазгодишното изложение АГРА с пожеланието към всички земеделци за една много добра и успешна година.