Министър Бозуков: Модерното земеделие не може да се развива без съвременна техника


Модерното земеделие не може да се развива без съвременна техника. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при официалното откриване на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се провежда на територията на летище „Стара Загора“. Той подчерта, че подмяната на остарялата техника и необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство, са пътят за българския земеделски стопанин, който има амбициите да се развива и да достигне до нови пазари.
Земеделският министър добави, че дейности по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са насочени към стопаните, които желаят да модернизират производството си. “Подкрепата по нея включва финансова помощ от минимум 50 % от размера на разходите, за които се кандидатства. Това прави мярката толкова привлекателна за иначе така необходимите инвестиции, в това число земеделска техника“, обясни той.
„От одобрените проекти по нея, 943 включват инвестиции за селскостопанска техника. Размерът на одобрените разходи по тези проекти e 650 027 753 лв. , а одобрената субсидия е в размер на 380 055 366 лв.”, каза още министърът.
Министър Христо Бозуков поясни, че за периода 2015-2020 г. в страната са регистрирани 6 505 нови колесни трактори и 942 нови зърнокомбайни. По думите му, е необходимо постепенно и плавно подновяване с нови по-модерни, по-надеждни и по-качествени енергетични машини, което би довело до по-модерно, по-сигурно и по-високопроизводително земеделие в България.
„България е страна с потенциал в областта на земеделието. Необходимо е с общи усилия да развием най-добрите традиции на родното земеделие, полезните и успешни практики, за да може работата на земеделските производители да се превърне в доходоносен бизнес“, каза още земеделският министър.
Той поздрави организаторите на изложението за положените усилия да представят най-доброто в областта на селскостопанската техника. Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще продължи до 5 юни. Тази година в него участват 183 фирми на площ от близо 40 000 кв. м. Министерство на земеделието, храните и горите се представя с информационен щанд, където на място експерти ще дават разяснения на всеки стопанин, който иска да кандидатства с проект по мерки по ПРСР.
Пред журналисти министър Бозуков съобщи, че резултатите от проверката във фермата за норки в село Маджерито ще бъдат оповестени публично. „Резултатите не са изненадващи за мен, тъй като работя със заварени служители, така че не мога да имам очаквания“, подчерта земеделският министър. Той отново припомни, че ако се докажат случаи на действия на служители от Министерството, които не са действали правомерно, целесъобразно и в интерес на земеделските производители, те ще бъдат освободени.
Относно дебата за новата ОСП, министърът заяви, че се надява да бъде постигнато решение за пакета реформи в полза на земеделците по време на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в края на юни в Люксембург.
Министър Бозуков коментира и влезлите в сила заповеди за забрана на масова и безконтролна сеч. „Разпоредил съм засилен контрол. Всичко това трябва да бъде ограничено, тъй като води до промени в климата, намаляване на водоизточниците и на подпочвените води. Ние не можем да ограничим изцяло сечта, защото има планова и санитарна сеч за поддържане на горите. Всички тези заповеди обхващат тези райони –устията на реките, водоизточници, ерозиращи зони и вододайни места, с което можем да запазим голяма част от българската гора“, поясни още той.