МЗХ ще ликвидира КТИ една структура със 60 годишна дейност и традиции


ДО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Копие: ДО МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
И ХРАНИТЕ

Уважаеми дами и господа,
В Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ системно се съкращават или преструктурират всички звена обслужващи земеделската техника.
Сега е дошъл реда на последната останала структура: Контролно – техническата инспекция /КТИ/ и Центровете за изпитване към нея. В Проекта се „обещава”, че всички дейности на Инспекцията ще се поемат от регионалните дирекции „Земеделие”.
Защо? – Заради оптимизацията на дейността на МЗХ ще се ликвидира една структура със 60 годишна дейност и традиции, една печеливша дейност, приходите от която са два пъти по-големи от издръжката й.
Нима никой не разбира, че за влизането на страната в „Шенген” е необходимо Инспекцията да контролира внасяните в страната земеделски машини и трактори да съответстват на техническите изисквания на Европейския съюз /ЕС/. Никой ли не знае, че тази дейност е облечена в значителна нормативна база, създадена, чрез транспониране на Европейските директиви в българското законодателство и че звената на КТИ имат международно признати акредитации, регистрирани в комисията по трактори на ЕС?
Никой не мисли, че последната пречка пред нещастните случаи от некомпетентно боравене със земеделска техника и трактори са ежегодните инспекции, извършвани от регионалните звена на КТИ. Да, книжки за трактористи и комбайнери може да печата всеки, но кой ще контролира дали с техниката работят правоспособни оператори?
Къде ще отиде сериозната материална база на Центровете в Русе и Пловдив, изграждана с години? Или някой е харесал апетитните терени и сграден фонд?
Можем да напишем още много аргументи против идеята за закриване на КТИ, но не можем да предпазим некомпетентните съветници на министър Танева от желанието да „блеснат” с последния етап от геноцида срещу специалистите по земеделската техника. И ако на тези хора не им е ясно какво се върши в Германия, Франция, Австрия и пр., където функционират субсидирани от държавата звена за контрол и изпитване на земеделска техника, нека попитат – ще им разкажем и покажем колко още имат да учат за техниката!
Редакционен съвет на вестник „Земеделска техника”