КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА “140 ГОДИНИ ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ


През 2022 година се честват 140 години от създаването на първото предучилищното възпитателно заведение в град Свищов от Никола Живков, с което се поставя началото на организираното предучилищно образование в България.
По повод 140-годишнината на това просветно дело предучилищната общност в град Русе организира кръгла маса на тема: „140 години предучилищно образование в България”. Събитието ще се проведе на 10 май от 9:00 часа в зала 2Г. 204 (зала „Сименс”) на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Съорганизатори са Академична група на ОМЕП при РУ „Ангел Кънчев”, РУО – Русе, Община Русе и Детските градини на Община Русе.
Никола Живков е брат на Вела (Виктория) Благоева, ученик на Никола Михайловски и Петко Рачев Славейков, участник в три войни и революционер. Бил е в четата на Филип Тотю. Автор е на първия български химн „Шуми Марица”. Работи като писател и журналист. С Христо Ботев издават първия брой на вестник „Нова България”. Заедно с Алеко Константинов и Иван Вазов е писар в губернската канцелария, която се е помещавала в родния дом на Щастливеца. Учителства в град Свищов заедно с доктор Иван Шишманов, който по-късно става първият министър на народното просвещение след Освобождението.