Земеделски машини във висшето образование


През 1922 г. в Софийския университет „Климент Охридски” се създава агрономически факултет, в който се изучава предмет „Земеделска машинария”. Лабораторията по „Земеделско машинознание” победи прозвището „машинария” и доказа, че земеделското машинознание е наука. Създава се и първата катедра „Земеделско машинознание”. Автор на първите учебници по земеделски машини е проф. инж. Борис Илиев – доайен по механизацията и земеделската техника в България.

В София се открива Висше техническо училище , което просъществува в периода 1942 – 1949 г. На негова база през 1949 г. се създава Държавна политехника (1949 – 1953 г.), която има 4 факултета. Към Машинния се изучават и селскостопански машини. В Държавната политехника за учебната година 1949 г.– 1950 г. приемат по специалност „Земеделска техника”, а през 1951 г. се създава и катедра „Земеделска техника”.

През 1945 г. в Пловдив се открива Висш селскостопански институт „Васил Коларов”, сега Аграрен университет, който има катедра „Механизация на земеделието”.

През 1947 г. се създава Селскостопанска академия „Георги Димитров”. През 1953 г. от нея се обособяват 3 висши учебни заведения – Лесотехнически, Ветеринарен и Селскостопанска академия. Към ССА е открит факултет „Механизация на селското стопанство” (1953 г.) и катедра „Механизация на селското стопанство“.

Самостоятелна катедра „Механизация на животновъдството” е създадена през 1963 г. в рамките на Зоотехническия факултет на базата на съществуващата дотогава обща катедра „Механизация на селското стопанство“ към Агрономическия факултет към Селскостопанска академия „Георги ДимитровТя временно е обединена с „Механизация на селското стопанство“ (1972-1975). Катедрата е възстановена като самостоятелна (1975 г.) и пребазирана в Стара Загора под наименованието „Механизация и автоматизация на животновъдството” в състава на Висш институт по зоотехника и ветернарна медицина (1974-1995 г.), а сега Тракийски университет и от 2008 г. е с наименование „Аграрно инженерство”.

В Лесотехническия институт има катедра „Механизация на горското стопанство”, а после откриват специалности и по агрономство (1994 г.) и „Механизация на земеделието.

рез 1954 г. от Селскостопанска академия отделят специалността „Механизация на селското стопанство” и от Държавната политехника – „Земеделска техника” и ги изпращат в Русе. Създава се Институт по механизация и електрификация на селското стопанство (ИМЕСС) с катедри  и специалности „Селскостопански машини” и „Експлоатация на машинния парк”. През 1958 г. Институтът е преименуван  на  Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство (ВИМЕСС), впоследствие на Висше училище „Ангел Кънчев”, а сега Русенски университет „Ангел Кънчев”. От него излизат първите инженери и продължават да се готвят инженерни кадри по механизация на земеделието, като към момента във Факултет „Аграрно-„е обучават  студенти в специалности: Земеделска техника и техонологии, Мениджмънт и сервиз на техниката, Аграрно инженерство и Растениевъдство.

В Аграрния университет, Тракийския университет и Русенския университет от 1992 г. се подготвят кадри и по специалността „Агроинженерни технологии”, а сега „Аграрно инженерство”.

доц. д-р инж. Милка Бобева