Защита от деградация  на земеделските земи


(продължение)

V.Усъвършенствана почвозащитна технология за минимална и нетрадиционна обработка на почвата при отглеждане на пшеница на наклонени терени

Различията на тази технология с традиционно предлаганата се заключава в следното: включва противоерозионния метод вертикално мулчиране с готов компост; прилагане на директна сеитба на земеделската култура; извършване на всички технологични операции (обработки) напречно на наклона на склона.

Включването на тези почвозащитни методи в предлаганата усъвършенствана технология за отглеждане на пшеница на наклонени терени дава възможност при тяхното прилагане за намаляване на повърхностния воден отток и износът на почва при ерозионните дъждове, за увеличаване на влагозапасяването и аерацията, за запазване на почвеното органично вещество и за нарастване на добивите от земеделската култура.

Почвозащитната усъвършенствана технология за минимална и нетрадиционна (вертикално мулчиране с готов компост) обработка на почвата за отглеждане на пшеница може да се прилага на почви с лек и среден механичен състав (карбонатни, типични и слабо излужени черноземни, алувиално-ливадни почви и др.). При тези типове почви технологичният процес при тази система на обработка на почвата включва следните технологични операции: вертикално мулчиране с готов компост, директна сеитба и растително защитни операции за борба с плевелите, неприятелите и болестите.

Предсеитбено се прилага противоерозионната мярка вертикално мулчиране с готов компост, описана подробно при почвозащитната технология за минимална обработка на почвата при отглеждане на пшеница на наклонени терени и осъществена с машината показана на фиг. 3. Разликата в този случай се състои само в това, че в прорезите вместо мулч от слама се внася готов компост от птича тор.

Чрез директната сеитба се осигурява качествено засяване на семената на зърнено-житната култура пшеница без извършване на допълни предсеитбени обработки на терена. При този начин на сеитба се запазва почвената структура, забавя се минерализирането на хумуса, подобрява се водопропускливостта на подорницата и се намалява ерозията.

За осъществяване на директната сеитба в нашия конкретен случай се използва специализираната сеялка култиватор СКС-2 (фиг. 12), извършваща едновременно почвообработка на площта и сеитба.

В необработеното поле тази машина изпълнява едновременно четири технологични операции: предпосевна обработка на почвата, сеитба, внасяне на гранулирани торове и валиране на засетите редове.

фиг. 12

Фиг. 12 Общ вид на сеитбен агрегат „Беларус 952“ и сеялка култиватор СКС-2

Последващата борба с плевелите, неприятелите и болестите по растенията се извършва изключително с химични методи чрез използване на хербициди и препарати.

При прилагане на тази усъвършенствана почвозащитна технология за минимална и нетрадиционна обработка на почвата при отглеждане на пшеница на наклонени терени (при наклон на склона 5о – 8,7%) се получава: намаляване на обема на повърхностния воден отток от 2,5 до 3,0 пъти; намаляване на ерозията на почвата от 6,2 до 6,5 пъти; намаляване загубите на органичен въглерод средно с 4,11 пъти; увеличаване на добива на зърно пшеница средно с 20,5% (765,0 кг/ха), а на слама с 18,7% (551,4 кг/ха).

VI. Усъвършенствана почвозащитна технология за минимална и нетрадиционна обработка на почвата при отглеждане на царевица за зърно на наклонени терени

Тази технология се различава от традиционната по следното: замяна на основната обработка с обръщане на пласта с безотвална (безплужна) технологична операция разрохкване; включване на противоерозионния метод вертикално мулчиране с готов компост; включване на противоерозионния метод прорязване и ходообразуване съвместно със сеитбата на царевицата в оформените междуредия и заедно с окопаването на културата; включване на комбинирания противоерозионен агротехнически метод браздообразуване с прорязване и ходообразуване в междуредията, едновременно с осъществяването на технологичната операция загърляне на царевицата; извършване на всички технологични операции напречно на наклона на склона.

Включването на горепосочените почвозащитни методи в тази усъвършенствата технология води, също както и в предходната усъвършенствана технология за отглеждане на пшеница на наклонени терени, до намаляване на повърхностния воден отток и износът на почва, за увеличаване на влагозапасяването и аерацията, за запазване на почвеното органично вещество и за нарастване на добивите от царевица. Наред с това условието всички обработки да се извършват напречно на наклона на склона е едно от важните за реализиране на допълнителен противоерозионен ефект.

Тази усъвършенствана технология за минимална и нетрадиционна обработка на почвата при отглеждане на царевица за зърно на наклонени терени, включва почвозащитните мерки: разрохкване като основна обработка, вертикално мулчиране с готов компост, прорязване с ходообразуване, съвместно със сеитбата и окопаването и браздообразуване с прорязване и ходообразуване заедно с операцията загърляне, като са използвани навесния чизел култиватор СР-7 (фиг. 13), специализирани машини за вертикално мулчиране (фиг. 14 или фиг. 3), устройства за прорязване с ходообразуване, монтирани към рамата на пневматичната сеялка за точна сеитба SPC-6 (фиг. 8) и към култиватора за междуредова обработка КРН-4,2 (фиг. 10) и комбинирано устройство за браздообразуване, прорязване и ходообразуване към култиваторите КРН-4,2 (фиг. 11).

фиг. 13

Фиг. 13 Чизел култиватор СР-7

фиг. 14

Фиг. 14 Устройство за внасяне на органично вещество или мулч в почвата

Технологичните операции (обработки) разрохкване, сеитба с прорязване и ходообразуване, окопаване с прорязване и ходообразуване и загърляне с браздообразуване, прорязване и ходобразуване при тази новопредлагана усъвършенствана технология се извършват по същия начин, както е посочено при почвозащитната технология за минимална обработка на почвата при отглеждане на царевица за зърно на наклонени терени, а вертикалното мулчиране, като при усъвършенстваната почвозащитна технология за минимална и нетрадиционна обработка на почвата при отглеждане на пшеница на наклонени терени.

При прилагане на тези технологични операции от усъвършенстваната почвозащитна технология за минимална и нетрадиционна обработка на почвата при отглеждане на царевица за зърно на наклонени терени (с наклон на терена 5о – 8,7%) се получава: намаляване на обема на повърхностния воден отток от 5,2 до 5,4 пъти; намаляване на ерозията на почвата от 21,5 до 24,3 пъти; намаляване загубите на органично вещество средно с 17,4 пъти; увеличаване на добива на зърно царевица средно с 17,6% (979,7 кг/ха).

Всичките шест разгледани в тази разработка почвозащитни технологии са приети и утвърдени за внедряване в практиката от Експертен съвет на Селскостопанска академия, София.

Разработените, създадени и изследвани в Русенски университет „Ангел Кънчев“, съвместно с Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ – София, шест почвозащитни технологии за отглеждане на земеделски култури на наклонени терени, както и системата машини за тяхното осъществяване са ефективни в почвозащитно и агротехническо отношение и тяхното масово внедряване в земеделската практика на Република България би довело до значително ограничаване на деградационните процеси водна ерозия, уплътняване на почвата и намаляване на почвеното органично вещество в страната.

Чл.-кор. проф. д.т.н. инж. Христо Белоев, DHC mult,

РУ „А. Кънчев“

Проф. д.т.н. инж. Петър Димитров,

ИПАЗР „Никола Пушкаров“ – София