Засилен интерес към виртуалната библиотека на Русенския университет по иновационни образователни технологии


Преди близо 2 години стартира евразийският проект „Модернизация на висшето образование в Централна Азия с използване на новите технологии“ с координатор Русенският университет.

Преминаването към дистанционно обучение поради пандемията от COVID-19 направи този проект изключително актуален и полезен, но и създаде значителни трудности както на координатора, така и на университетите-партньори.

Една от основните задачи на проекта беше да се обучат преподавателите от 15 централноазиатски университета да използват иновационните образователни технологии (ИОТ) в дейността си. За да се облекчи изпълнението на тази задача в условия на пандемия, Русенският университет създаде виртуална библиотека с учебна програма, ръководство, мултимедийни презентации и видео-лекции по ИОТ – на руски и на английски език.

По предложение на Ректора на университета, библиотеката беше отворена за свободно използване от всички заинтересовани преподаватели. Наскоро броят на посещенията в нея надхвърли 340 хил. и продължава да расте с 2-3 хил. дневно, което означава, че университетите в Централна Азия, които са близо 330, използват русенската библиотека много активно за обучението на преподавателите си.

Показателен е фактът, че Белгийският образователен съвет, който е провел цикъла мастер класове, посветени на ИОТ, е използвал именно русенската виртуална библиотека. 

https://hiedtec.ecs.uni-ruse.bg/ru/?cmd=cmsPage&pid=38