Заместник-министър Момчил Неков: Стратегическият план ще стимулира земеделските производители да се обединяват


„Стратегическият план ще стимулира земеделските производители да се обединяват“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на конференция на тема „Бъдеще за селското стопанство в България“, организиран в София на 7 юни от Съюза за стопанска инициатива.
Той посочи, че един от стимулите това да се случи са инвестиционните мерки, които ще поощряват фермерите да работят заедно. „Към момента тези, които са обединени в групи и организации на производители, доставят в търговските вериги, реализират износ и имат добри обороти“, изтъкна заместник-министърът.
Момчил Неков коментира, че Стратегическият план ще подпомага цялостно производителите на принципа от семето до пазара, като ще бъдат подпомагани българските сортове плодове и зеленчуци, българските породи и биологичното производство. „Заложили сме целта сертифицираните площи да бъдат увеличени към 2027 г. и това биологично производство да е устойчиво“, заяви още Момчил Неков.
„Общият бюджет на Стратегическия план е над 8 млрд. лв., въпросът е да има качествени проекти. Второто предизвикателство е работната ръка“, заяви заместник-министърът.
Той допълни, че Министерството на земеделието си е поставило за цел да има предвидимост при отварянето на интервенциите, като кандидатстването по тях ще бъде всяка година.