Заместник-министър Джиков: Всеки земеделец трябва да се довери на новите технологии в сектора, защото чрез иновации можем да бъдем конкурентоспособни на световния пазар


Всеки земеделец трябва да се довери на новите технологии в сектора, защото чрез иновации можем да бъдем конкурентоспособни на световния пазар. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при официалното откриване на 15-то издание на специализираното изложение БАТА АГРО 2023 г.
Аграрният заместник-министър посочи още, че себестойността на родната продукция означава умно управление, планиране и инвестиции в стопанствата. „Нужно е да се говори и за по-справедлива цена при продажбата на земеделската продукция, и по-лесна и бърза продажба“, допълни той. По думите му това означава, че е необходимо да се обърне внимание на качеството, по-високия добив и правилното съхранение.
„През 2023 г., по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“, до земеделските производители е предвидено да достигнат близо 500 млн. лева, с които ще имат възможност да закупят машини, препарати за растителна защита и торове“, съобщи Тодор Джиков. И коментира, че по този начин могат да бъдат постигнати целите за повишаване на добива като количество и качество.
Земеделският заместник-министър информира още, че има финансов ресурс от близо 400 млн. лева по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. По думите му вече има писма, за отстраняване на нередностите и договорирането на подмярката, като допълни, че до месец ще започне приемът по Плана за възстановяване и устойчивост. „В него също има близо 450 млн. лева по четири направления. В служебния кабинет се постарахме да администрираме така приема, че да улесним максимално възможностите за кандидатстване, да намалим административната тежест, с което да осигурим възможност за договаряне на проектите до септември месец 2023 г.“, разясни Джиков.
В заключение, заместник-министър Джиков пожела на изложителите и гостите да намерят нови бизнес контакти, машини, технология, техника, с които да бъдат успешни и ползотворни. И поздрави организаторите, че за поредна година съумяват да съберат на едно място всичко необходимо за съвременното земеделие.
В рамките на изложението, посетителите могат да се запознаят с продуктите на над 200 участника и над 600 бранда. И тази година Министерството на земеделието има информационен щанд, на който експерти отговарят на въпроси.