ДФЗ преведе над 1,3 млн. на Фонд на фондовете за облекчени кредити в сектор „Рибарство“


ДФ „Земеделие“ изплати 1 350 573 лв. на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ) за въвеждането, прилагането и изпълнението на Финансови инструменти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020, съгласно сключеното на 16.03.2021 г. финансово споразумение. ФМФИБ е акционерно дружество, собственост на държавата и е управляващо дружество на Фонд на фондовете (ФнФ).
Предприятията в сектор „Рибарство“ ще имат достъп до кредити при облекчени условия, финансирани чрез ФнФ. За тази цел Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 (ПМДР), съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, осигурява общо 5,4 млн. лв.
Сключеното между ФнФ, Управляващия орган на ПМДР и ДФ „Земеделие“ споразумение предвижда на пазара да бъдат предложени два финансови продукта – нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на кредити, предоставяни от търговски банки. Двата вида заеми ще се отпускат за самостоятелно финансиране на проекти по ПМДР или в допълнение към проекти, одобрени за безвъзмездна финансова помощ по програмата.
Ще се финансират инвестиции в рибарство и аквакултури, както и в преработка на рибни продукти и аквакултури, за да се намали отрицателното въздействие върху околната среда и да се повиши ефективността при използване на ресурсите. Средствата могат да се използват също за подпомагане на проектни предложения по изпълнението на стратегиите за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.
Новите финансови продукти ще улеснят достъпа до финансиране на предприятията в сектора, като предложат преференциални условия за отпускане на кредити: по-ниски лихви, облекчени изисквания за обезпечение, удължен гратисен период.