Дигитална трансформация в образованието е нужна


Интервю с проф. Смрикаров, ръководител на Център за иновационни образователни технологии, Русенски университет

Проф. Смрикаров, в какво се изразява дигиталната трансформация на образованието? Какви нови възможности ни дава тя? Защо е важна в съвременния свят?

– Поколението на седемте екрана – на телевизора, компютъра, лаптопа, таблета, фаблета, смартфона и интелигентния часовник не може и не бива да се обучава така, както са били обучавани неговите родители. Пред това поколение не може и не бива да се пише на черна дъска с бял тебешир. Замяната на черната дъска с бяла, а на тебешира – с маркер, не е дори и количествена промяна, т.е. това не е начинът да се мотивират днешните ученици и студенти да акумулират знания и да развиват умения за практическото им прилагане.

Необходимо е, чрез масово и ефективно използване на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) – базирани иновационни образователни технологии и дидактически модели, да се адаптира образователната система към дигиталното поколение, а чрез въвеждане на изследователския подход в образователния процес, същият да се преориентира от механично усвояване на факти към преоткриване на знанията и развиване на уменията.

Но следва да се подчертае, че информационните и комуникационните технологии не са панацея на всички проблеми в образователната система, а само средство, инструмент, чрез който уроците, лекциите и упражненията могат да бъдат направени по-информативни и по-атрактивни за дигиталното поколение. Учителят и преподавателят ще запазят ключовата си роля в един ориентиран към нуждите и предпочитанията на обучаваните интерактивен учебен процес.

Тук трябва да се акцентира и на това, че авторитетът на един учител и преподавател, както и ефектът от неговата дейност, все повече ще зависят не само от това, доколко той владее предмета на дисциплината си и не само от неговите педагогически способности и харизма, а също и от това, в каква степен той използва съвременните информационни и комуникационни технологии за събиране, обработка и преподаване на съответния учебен материал.

С други думи – наложително е да се направи преосмисляне на обучението в цифровата ера и да се смени образователната парадигма, защото обучаваните вече не искат да учат по старому, а обучаващите не бива да продължават да преподават по досегашния начин.

Затова Русенският университет, с участието на съмишленици от 4 национални организации, разработи план на Национална програма за дигитална трансформация на образованието, целта на която е, чрез въвеждане и ефективно използване на ИКТ-базирани иновационни образователни технологии и дидактически модели в преподавателската практика, да се адаптира образователната система към дигиталното поколение и с това да се даде възможност на ВСЕКИ да учи по ВСЯКО време и на ВСЯКО място с помощта на ВСЕКИ преподавател с използване на ВСЯКО крайно устройство – компютър, лаптоп, таблет, фаблет, смартфон и др.

– Каква е мисията на Центъра за иновационни образователни технологии към Русенския университет „Ангел Кънчев”?

– Миналата година се навършиха 15 години от създаването на Центъра. Какво направихме през този период от време? В университета: Създадохме първата в страната платформа за електронно обучение, която беше непрекъснато модернизирана и се използва от нашия университет и до днес; Създадохме първите уеб-базирани курсове – в момента са близо 1000; Създадохме първата виртуална лаборатория – в момента са 9; Записахме и публикувахме първите видео-лекции – в момента чакаме последователи; Публикувахме 100-ина доклади и статии; Написахме и издадохме студия, монография и наръчник по иновационни образователни технологии; Направихме първата интерактивна мултимедийна книга; Защитихме 6-7 дисертации в областта на Иновационни образователни технологии (ИОТ). В града инициирахме проекта „Русе – град на иновативните училища“, в който участваха всички училища от Русе и региона – 71 на брой и ежегодно провеждахме десетки семинари за популяризиране на ИОТ. В страната: Инициирахме ежегодното провеждане на национални семинари по е-обучение; Участвахме в проекта e-Start@school за обучение на учители от Северозападна България; Инициирахме и координирахме Националната програма за създаване на виртуално образователна пространство, в която се включиха всички университети и много институти на БАН. Тази програма беше изпълнена чрез серия от проекти, подкрепени от съответните правителства, един от които беше БЪЛГАРСКИЯТ ВИРТУАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ, който е на наш сървър и досега е функционален; Инициирахме Оперативната програма за развитие на електронната форма на дистанционното обучение, която беше финансирана от държавата с над 30 млн. лева. Проект по тази програма имаше и нашият университет (за близо 800 хил. лева) и той беше уникален с това, че в него участваха всички катедри без изключение, в т.ч. и тези от филиалите; Разработихме Концепция за адаптиране на образователната система към дигиталното поколение, която беше писмено подкрепена от ректорите на болшинството университети в страната; Съставихме проект на Национална програма за дигитална трансформация на образованието, която получи одобрението и на дигиталния еврокомисар.

В Европа: Инициирахме и координирахме 4 европейски тематични мрежи с участието на десетки университети от почти всички европейски страни; Инициирахме провеждането на международната конференция по e-Learning; Концепцията и Програмата са заложени в новата евроазийска мрежа, в която участват 4 европейски и 15 централноазиатски университета и която стартира от ноември 2018 година. Центърът изигра и продължава да играе определена, макар и скромна, роля в институционален, регионален, национален и международен мащаб. А Русенският университет е национален лидер в областта на иновационните образователни технологии.

– Как са застъпени иновативните технологии в образованието в Русенския университет и по-специално в областта на аграрните специалности?

– Ръководството на Русенския университет счита, че, за да започнем дигиталната трансформация на образованието, трябва да можем в областта на традиционното обучение: Да работим с интерактивна презентационна система/интерактивен монитор; Да правим интернет-свързани, интерактивни и мултимедийни презентации за уроците/лекциите.

В областта на синхронното дистанционно обучение (в реално време): Да споделяме съдържанието на интерактивната дъска с ученици/студенти извън класната стая/учебната зала; Да работим с видео-конферентна система; Да работим с виртуална класна стая/учебна зала.

В областта на асинхронното дистанционно обучение (в произволно време): Да правим и публикуваме в интернет интерактивни мултимедийни учебни пособия;  Да записваме и публикуваме в интернет видео-уроци/лекции; Да използваме облачните технологии.

В областта на смесеното обучение – да съчетаваме оптимално традиционните и електронните форми на обучение и да използваме модела „обърната класна стая/учебна зала“.

Не разделяме студентите си според профила им на обучения. Постигнатото и това, по което в момента работи Центърът, е за всички възпитаници на Русенския университет. Ползва се също от училищата в Русе, от другите висши учебни заведения в страната, БАН, а вече и в Европа и от новата евроазийска мрежа.

Известно е, че високите технологии много бързо навлизат в земеделието и там все по-осезателно се чувства нуждата от знаещи, можещи, с дигитални умения специалисти. Само в Русенския университет в България се обучават студенти по инженерната специалност „Земеделска техника”, има и специалност „Аграрно инженерство”. Тези специалности са включени в дигиталната трансформация в образованието. Доволни сме, че можем да подготвяме кадри за земеделието, които ползват съвременните информационни и комуникационни технологии.