Ден на народните будители Събитието е посветено на проф. Димитър Димов и 70 години от издаването на романа „Тютюн“


29 октомври 2021 г., Аграрен университет – Пловдив
РЕКТОРАТ

Името на проф. Димитър Димов е емблематично в историята на Аграрния университет – Пловдив, който е създаден преди 75 години като Агрономически факултет към Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“ в далечната 1945.
От 1946 г. Димитър Димов е бил доцент във Висшия селскостопански институт (ВСИ) и е преподавал „Анатомия и физиология на домашните животни“. Докато е живял и преподавал в гр. Пловдив той черпи идеи за написването на романа „Тютюн“, чието първо издание излиза през 1951 г.
Тази година се навършват 70 години от издаването на романа „Тютюн“, което честване Аграрен университет ще отбележи за Деня на народните будители, Първи ноември, на 29.10.2021 г. (петък).
Събитието се организира в партньорство с:

  • АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив
  • ПГВАД „Христо Ботев“ гр. Пловдив
  • ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ гр. Гоце Делчев
  • Национален литературен музей, Къща музей „Димитър Димов“ гр. София
    Програмата на събитието ще се състои в следния ред:
    І. Представяне на филм, посветен на преподавателската дейност на проф. Димитър Димов в Агрономическия факултет, изработен от д-р Милена Катошева, гл.уредник на къща музей „Димитър Димов“, гр. София.

ІІ. Четене на откъс от романа „Тютюн“ на различни езици от ученици от ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“, гр. Гоце Делчев (турски, гръцки, немски, френски, испански и български езици).
ІІІ. Фотоизложба на тема „Пловдивските адреси на Димитър Димов и романа „Тютюн“, направени от студенти от специалност „Фотография“ от АМТИИ, гр. Пловдив, с ръководител ас. Соня Станкова. За изпълнение на изложбата, студентите посетиха всички места в гр. Пловдив, свързани с Димитър Димов и имащи отношение към написването на романа „Тютюн“, като:

  1. Търговската гимназия (тук се е намирал първоначално Агрономическият факултет – 1945 г.).
  2. Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ ПГВАД (проф. Димов е водил лекции и живял в стаичка на най-горния етаж).
  3. Ул. Антим І № 14 – първата квартира, където е живял Димитър Димов
  4. Ул. Кирил и Методий № 6 (домът Кочо Апостолов, вероятен прототип на експерта на „Никотиана“ Костов в романа) и на д-р Марена Колушева, прототип на Ирина от романа.
  5. Места в Пловдив, носещи името на Димитър Димов, като ОУ „Димитър Димов“ , ул. Ген. М. И. Кутузов 2 и улица „Димитър Димов“ в ЖК Тракия.
  6. Места, свързани с романа „Тютюн“:
  • Тютюневите складове
  • В РНБ „Иван Вазов“ във вестник „Литературен фронт“ от 1946 г. в бр. 2 е публикуван първият откъс от романа, озаглавен „Тютюнев склад“.
  1. Портрети на лицата, прототипи на героите от романа: д-р Марена Колушева (прототип на Ирина), Кочо Апостолов (прототип на Костов), пловдивската журналистка Жули Левиева (прототип на Варвара), Ангел Куюмджийски (прототип на Борис). Тези снимки са предоставени от фонда на къща музей „Димитър Димов“.
  2. Снимки от фонда на къща музей „Димитър Димов“, свързани с актьорския състав, изиграл главните роли във филма „Тютюн“ през 1962 г., включващи Пресконференция със създателите на филма и моменти от репетицията на сцени.

ІV. Официално откриване на портрет на проф. Димитър Димов и преименуване на една от читалните на негово име – дар от ПГВАД „Христо Ботев“ гр. Пловдив. Портретът и табелата за читалнята, която ще се наименува „Читалня проф. Димитър Димов“ са изработени от дърво от ПГВАД с любезното съдействие на директора на гимназията, инж. Константин Костадинов. Училището е свързано с името на Димитър Димов, т.к. именно там през 1946 г. е живял и преподавал, защото сградата се е ползвала за нуждите на създадения през 1945 г. Пловдивски държавен университет.
V. Изложба на книги от и за проф. Димитър Димов от фонда на Университетската библиотека.