Декоративно градинарство през пролетта


 

Пролетният сезон е един от най-активните за декоративното градинарство, през месеците на който се извършват най-важните и отговорни операции за развитието на цветята.

Първото по-стабилно и осезаемо затопляне за цялата страна настъпва през март, като средните температури се повишават с над +50С, което се приема за начало на агрометеорологичната пролет. Въпреки това, през пролетните месеци често падат слани и настъпват повратни застудявания, които са причина повечето цветя да се отглеждат в култивационни съоръжения или в полиетиленови тунели. При опасност от слани и снеговалеж тунелите се покриват с рогозки или други материали, които предпазват растенията от измръзване до преминаване на опасността.

През април температурите се повишават и остават стабилни. В началото на месеца времето е по-неустойчиво, докато към края опасността от случайни студове преминава. Важен показател за всеки район е последната пролетна слана. За най-топлите места на Южна България е възможно до 25 април да падне слана, а за северните райони до 10 май. След тези дати разсадите на по-чувствителните цветя към ниските пролетни температури могат да се изнасят на открито.

В началото на март е възможно в полиетиленов тунел да се отгледа лесно разсад от цветните видове – агератум, алисум, целозия, калистефус, космос, импатиенс, късен разсад от петуния, флокс, пламъче и др. В цветните лехи и бордюри се извършва първата обработка на почвата за премахване на плевелите и за подобряване условията за луковичните и многогодишните цветя.

През пролетните месеци в градината се засаждат и декоративните широколистни дървета и храсти, като през втората половина на март започва типичният период за присаждане на калем и будна пъпка при повечето видове.

Пролетта е най-благоприятният момент за разделяне на коренищата, засаждане и преместване на повечето многогодишни цветя. Със затопляне на времето се налага розите да се отгрибват. В началото на пролетта могат да се засаждат и двугодишните цветя – теменужки, незабравки, парички и др. Март е един от най-подходящите месеци за създаване на живи плетове от широколистни видове (основно лигуструм). Луковичните цветя трябва да се подхранят 1-2 пъти с комбинирани торове с ниско съдържание на азот и високо на калий, а двугодишните пролетни видове (теменужки, незабравки, парички и др.) – през 2 седмици.

Луковиците на гладиолите, грудките на далията и бегонията и коренищата на калата и каната могат да се форсират, като се засадят в саксии на закрито и светло място, за получаване на разсад, който се засажда на открито в началото на май. По този начин растенията цъфтят с около месец по-рано от тези отглеждани по стандартната технология. По-късно, през април се извършва директна сеитба на летните цветя, както и на цветя, които не понасят разсаждане. Засяването на цветята в съдове на балкона може да става с около 10 дни по-рано. През този месец започват интензивните грижи за подържане на тревните площи в добро състояние.

Саксийните цветя – исусов венец, импатиенс, различните видове мушкато, спатифилум, отглеждани при стайни условия започват да цъфтят през март, а антуриум, апорокактус, брунфелзия, кливия, фуксия и синингия зацъфтяват по-късно.

В градината с най-ранен цъфтеж са кокиче, кукуряк, алисум, съсънка, арабис, шибой, момина сълза, зюмбюл, лунария, а с по-късен – кандилка, армерея, ведрица, лалета, великденче, спиреи, магнолии и японска вишна.

Успешното отглеждане на цветята е възможно само при наличие на достатъчно познания за това, кога и как трябва да извършим засяването на семената. Ако сеитбата е проведена навреме, можем да очакваме добри резултати.

Има два основни начина на сеитба – директно засяване на семената в почвата или чрез производство на разсад. При засяването на семената е много важно какъв начин на сеитба ще изберем.

Директната сеитба е подходяща за декоративните видове с бърз темп на развитие и добра кълняемост на семената. Тя е задължителна за видовете с вретеновиден корен, които не понасят повреди по кореновата система.

Производството на разсад е задължително за всички топлолюбиви видове, които са с бавен темп на развитие и за отглеждане на открито. Обикновено тези цветя се засаждат през април – май в градината, като добре развити и цъфнали растения.

В практиката като по-евтин и лесен начин се предпочита директната сеитба, но растенията засадени чрез разсад са по-добре развити, зацъфтяват по-рано и са по-атрактивни. Производството на разсад е основният начин за отглеждане на повечето цветя. Летните едногодишни цветя обикновено се засяват от януари до март в оранжерии или в полиетиленови тунели през март. При ранни срокове на сеитба разсадът се пикира най-често в саксийки, само при озеленяване на големи площи се прибягва до лехи, което е по-лесно и евтино. Ранните срокове на сеитба през януари и февруари са оправдани само при наличие на топла оранжерия, в противен случай трябва да се предпочете сеитба през март в парник или тунел.

От особено значение при цветята е доброто познаване на сортовите и видовите особености за правилно изграждане на цветните лехи, фигури и бордюри.

Ас. Росен Соколов, ИДР