Да отключим тайните за почвата


Технологията No-Till, известна още като технология с нулева обработка на почвата или директна сеитба, е една ресурсоспестяваща и регенеративна практика, влязла в полза на земеделците в различни краища на света.

С технологията No-Till се възстановя порьозността и се подобрява почвената структура – така се задържа дъждовната вода в почвата. Не самият обем на падналите валежите е най-важен, а каква част от тях са усвоени в полза на селскостопанските култури. Дъждовната вода, която не попива, измива почвата и причинява почвена ерозия.

С No-Till се поддържа микробиологичния живот в почвата – тя е дом за стотици организми – бактерии, червеи, членестоноги, чието присъствие и многообразие е критерий за здрава почва. Когато тя не се разорава, те функционират в полза на почвеното плодородие.

С No-Till почвата се опазва от прегряване. Това се постига поне по два начина – като се оставя повече растителен остатък на полето и като се сеят покривни култури, чиято листна маса пази сянка на почвата. Важно е да знаем, че кореновата система на селскостопанските култури се развива най-благоприятно, когато температурата на почвата е около 21 градуса – тогава 100% от влагата се използва за растеж и формиране на добив.

С No-Till се възстановява нивото на хумуса (органичната материя, ОМ). С нарастване процента ОМ в почвата намалява степента на почвено уплътняване и се подобрява нейната структура. ОМ поема, омекотява натиска от движението на селскостопанска техника и така дирите в полето стават по-незабележими. ОМ поддържа почвата по-топла през зимните месеци и задържа хранителни вещества, които остават достъпни и в полза на растенията. Тя осигурява храна и за другите почвени обитатели, увеличава порьозността и аерацията, повишава водната инфилтрация. Счита се, че при здравата почва хумусното съдържание достига 6% и повече, а в тези, които традиционно обработваме, сме го свели до 1%.

За да се постигне максимален ефект с No-Till, съществено условие е да се прилагат покривни култури. Те са нужни, защото за почвата е важно да бъде предпазена от зимния студ и летните жеги. Засетият микс от растения не се прибира като реколта и не се заорава в почвата, а се оставя на повърхността, където след това директно се засява следващата основна култура. Изборът на покривни култури не е самоцел – едни от засетите покривни култури ще добавят азот в почвата, други ще бъдат използвани, за да извлекат хранителни вещества от по-дълбоки пластове и така да ги направят достъпни за растенията, а трети със своите здрави, пробивни корени ще се борят с твърдите почвени пластове.

С правилно подбрани покривни култури ще се повиши процентът на хумусно съдържание в почвата,  ще се подобри инфилтрацията при валеж, ще намалее ерозията. Чрез засяване на покривни култури ще се справите с почвеното уплътняване и образуването на почвена кора, ще подобрите кръговрата на хранителните вещества, ще регулирате съотношението азот – въглерод, ще внесете разнообразие в сеитбооборота, ще се потисне развитието на плевели, ще се създаде среда за развитие на микориза, ще бъдат привлечени полезните насекоми, ще се произведе и допълнително сено за паша на животните.

Нека си припомним как при процеса фотосинтеза растенията поемат въглероден двуокис (CO2) от атмосферата и отделят кислород (О2). Чрез корените въглеродната молекула (С) се складира в почвата, където служи за храна на микроорганизмите. Разнообразието от покривни култури на повърхността е като огледало на разнообразието от коренови системи под повърхността на почвата. С технологията No-Till съзнателно копираме природата, където почвата е винаги покрита и необезпокоявана, а животът над и под земята съществува в симбиоза.

Много земеделски стопани по света, които са търсили алтернатива как да намалят разходите си, са осъзнали ползите от прилагането на No-Till. С времето този подход трупа опит и научна информация, създават се ясни правила и земеделците разбират защо системата работи.

Нашите почви, независимо от географския район, могат да бъдат производителни, но към тях трябва да има правилно отношение. Ако земеделците се убедят в ползите от технологията No-Till и обучат екипа си, те ще намалят разходите си за горива и торове, за техника, за напояване, за труд на полето и ще се радват на по-висока доходността от единица площ.

По материали на Агримат БГ