Гости от цяла България посетиха фестивала „Ден на полето“


Приключи тридневният фестивал „Ден на полето“, организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Гости от цяла България успяха през тези дни да се забавляват, да се насладят на приятни моменти и ползотворни срещи.

Над 60 фирми участваха в рамките на събитието, представяйки своите продукти.

Учени, земеделски стопани, фирми и учебни институции изпълниха полето край Златна Добруджа.

Официални гости на събитието бяха Илия Проданов, председател на НАЗ, заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител на Добрич Йорданка Костадинова и председателят на Българска аграрна камара Костадин Костадинов.

„Посланията и идеите, които са вложени в това събитие, са гордост за нашата Асоциация и целия земеделски бранш. „Ден на полето“ стана част от календара на земеделските производители и е чудесно, че този фестивал ни обединява“, заяви Илия Проданов, председател на НАЗ.

„Въпреки трудностите и неволите, които имате, успявате да нахраните страната“, каза в поздравлението си кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Заместник-министър Таня Георгиева пожела това събитие да се разрасне и да се „заразят“ и другите организации в страната. „Вие успявате да откриете баланса между полезното – обмяна на знания и опит, и умението да се веселите“.

За празничното настроение в първия ден се погрижиха изпълнителите от клуб за народни танци „Жътвари“ и изпълнителите Георги Костадинов и Ивелина Росенова.

През втория ден от полевия празник децата имаха възможност да приготвят хляб по стара българска рецепта, а от ДФЗ представиха полезна информация относно системата за мониторинг на площ и проверките относно предварителната условност и еко схемите.

Вечерта групата Deep Zone Project завладя сцената и превърна полето в място за истинско забавление.

На 27 юли дъждовното небе не попречи на земеделци да закрият фестивала по достоен начин. Дъждът бе своеобразен символ на вярването, че срещу всички предизвикателства земеделският бранш е силен и готов да се бори за постижения и успехи.

„Ден на полето 2024 е на път и ще имаме нова локация. Благодарим за доверието, ентусиазма и вярата, че земеделците сме способни да бъдем домакини заедно с вас“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.