Гастрономически специалитети и винарски изби от Сицилия се представиха на Вкусове от Италия 2019


Гастрономически специалитети и винарски изби от Сицилия се представиха на зоната „Вкусове от Италия“, която се проведе за 15-та поредна година в рамките на международната специализирана изложба „Винария“ в Международен панаир Пловдив от 20 до 24 февруари 2019.

Собствениците на близо 30 италиански фирми представиха своите продукти на площ от 150 квадратни метра в зоната Sapori d’Italia. Те експонираха традиционни за Апенините хранителни продукти и вина, които впечатляват посетителите с изключителните си вкусови качества. По-голямата част от тях бяха био конфитюри с цитрусови плодове, пастети и консерви, разработени по иновативни технологии.

За първи път ще можеше да се дегустира плод, сок и сорбе от кактус, представени от фермата на братя Спитале, които три поколения на площ от 33 хектара обработват и произвеждат кактуси и плодове от тях. Посетителите на „Вкусове от Италия“ имаха възможността да опитат за пръв път и бира от плод на кактус и пате от кактусови листа. Фамилия Барони очарова гостите със сицилианската капоната и пастет. Майсторите братя Трискари показаха пред посетителите на „Вкусове от Италия“ как се прави сицилианското тороне, а вкусът на сладкото изкушение можеше да се дегустира. Сред продуктите, които представиха италианските фирми са кафе и чай, здравословни горещи напитки, кремове и консерви от шамфъстък за макаронени изделия и сосове, типични сицилиански сирена и колбаси от черни прасета, портокали, екстра върджин маслиново масло, подправени маслини и много други изкушения.

Изложението „Вкусове от Италия“ бе бъде открито от Франческо Калдероли – генерален консул на Италия в присъствието на почетния консул в Пловдив Джузепе Де Франческо, от заместник-ректора на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева и от Джузепе Аккардо, който е организатор на „Вкусове от Италия“. Лентата на италианската зона бе прерязана веднага след официалния старт на „Винария 2019“. Танцовият състав на УХТ „Пълдин” ще погрижи за настроението на изложителите и гостите.