В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ СЕ ПРОВЕДЕ КРЪГЛА МАСА НА С МЕЖДУНОДНО УЧАСТИЕ НА ТЕМА “140 ГОДИНИ ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ”


Кръгла маса, посветена на 140 годишнината от началото на организираното предучилищното образование в България се проведе в Русенския университет. Съорганизатори са Академична група на ОМЕП при РУ „Ангел Кънчев”, РУО – Русе, Община Русе и Детските градини на Община Русе. Модератор на събитието е проф. д. н. Юлия Дончева – преподавател в Русенския университет.
Събитието започна с музикален поздрав от ученици на Музикално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе с ръководител Здравко Саралиев.
Приветствия към участниците поднесоха г-жа Росица Георгиева – началник на РУО – Русе и г-жа Таня Тодорова – началник отдел Образование в Община Русе.
Събитието бе разделено на два панела: “От религиозното до светското предучилищно образование“ и Майсторска школа по околен свят в детската градина на тема „Съвременна образователно-възпитателна среда и обмяна на добри педагогически практики по „Околен свят“ в детската градина“.
Сред лекторите, освен представители на български образователни институции, бяха и представители на Българската православна църква – отец Кирил – с презентацията “Ортодоксалното образование за деца в Българската православна църква” и отец Валтер – Католическото образование за деца. А предучилищното образование в Румъния бе представено от Аурелиан Котобан в неговата презентация “Детските градини в Република Румъния”.
Събитието завърши с връчване на персонални грамоти на авторите на публикациите (методичните единици).