В първата виртуална приемна на МЗм трима ръководители на дирекции отговориха на близо 30 въпроса от организации и граждани


Стартира виртуалната приемна в Министерство на земеделието, която министър Иванов обяви като една от крачките за прозрачност в работата на ведомството и отвореност към проблемите на българските земеделци.
В първата виртуална среща взеха участие трима ръководители на дирекции „Растениевъдство”, „Животновъдство” и „Политики по агрохранителната верига”, които отговориха на близо 30 въпроса от различни организации и граждани.
В частта „Растениевъдство” директорът на дирекцията Петър Кировски отговори на въпроси свързани със създаване на трайни насаждения от рози, както и определянето на легитимността на производителите на рози; възможността производителите на бадеми да бъдат включени в обвързаното плащане, препарати за зимно пръскане и Ковид мерките, както и ще има ли извънредно подпомагане в оранжерийния сектор.
В частта „Животновъдство”, ръководителят на дирекция Деница Ковачева отговори на запитвания за мерките в подкрепа на птицевъдството и бъдещето на сектора; ще могат ли да се заявяват животни по две мерки едновременно – ПНДЖ (3) и Агроекология (Мярка 10); какви са възможностите, които предоставя нова интервенция, заложена в Стратегическия план, която ще се прилага от 2023 г. по отношение на подпомагане на застрашени породи; какво включва СПО/реализация на пазара на месо, приплоди при застрашени породи, субсидиите включват ли се с обема на стопанството; как и по какъв начин министерството ще подпомага свиневъдния сектор в България.
В частта „Политики по агрохранителната верига”, директорът на дирекцията Милена Трендафилова отговори на питане свързано със заплащането от страна на сектора на лабораторни изследвания за целите на планирания официален контрол в Закона за управление на агрохранителната верига и Закона за фуражите.
Припомняме, че виртуалната приемна ще се провежда всеки месец като информация за нея ще бъде публикувана на сайта на Министерство на земеделието.