Вестник Земеделска техника бр.23


Изтегли вестник Земеделска техника бр.23

Вестник Земеделска техника бр.23

Темите на брой двадесет и трети /642/ 2016 г. на в. „Земеделска техника“ са Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Световен ден на почвите, Земеделска техника и Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2016 г.
Публикуван е поздравителен адрес от Светослав Русалов, председател на УС на НАЗ, до колегите му зърнопроизводители по случай 10-ата годишнина от основаването на браншовата организация. За тези години сдружението става активен участник във вземането на важни за земеделския сектор решения.
Представени са председателите на НАЗ за 10-те години, както и новото ръководство от 2016 г.
В рубриката Отличие „Принос в механизацията на земеделието” са представени машините, които участват в конкурса. Има данни и снимки на земеделската техника по първо и второ направление. Публикувани са имената на участниците в трето направление. Съобщено е, че на 9-ти декември от 13 часа в зала 3 „Инж. Стоимен Сарафов” в сградата на НТС – София, ще се проведена церемонията по награждаването на отличилите се в конкурса.
Проф. д-р Светла Русева, директор на Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров” представя Световния ден на почвите, който се отбелязва на 5-ти декември. Тази година ИПАЗР обединява усилия със Селскостопанска академия, Национален музей „Земята и хората” и Българско почвоведско дружество за съвместно отбелязване на празника.
Айдън Велиев, земеделски производител от с. Острово, област Разград, споделя какви култури отглежда; на какви хибриди и сортове се доверява; каква техника използва; колко човека работят в неговото стопанство и защо в землището на стопанството няма възможност за поливно земеделие.
Материалът на Римекс технолоджийс е посветен на пръскачката Agrifac Condor, с опция MountainMasterPlus. Представени са характеристиките на машината. Пръскачката може да работи безопасно на стръмни терени с пълен капацитет, без повреда на растенията.
Публикуван е материал от Оптиком за McCormick – марката, присъствала на изложението EIMA 2016 с пълната си гама трактори. На събитието са били представени сериите McCormick X8, McCormick X7 VT-Drive и McCormick X6 VT-Drive.
Поместена е информация за планирането на разходите за гориво в земеделието и енергофективността на производството от проф. д-р инж. Георги Костадинов и доц. д-р Елена Видинова от ИПАЗР „Н. Пушкаров”. Разгледани са причините за трудността при определяне на единни норми за всички видове технологични операции, застъпени в технологиите за отглеждане на земеделските култури и различните условия. Материалът продължава в следващия брой.
Публикуван е текст за Третата международна конференция „Насърчаване на земеделските иновации и бизнес възможностите за възраждане на селото”. На събитието са присъствали водещи институти и университети в България и Европа. Обсъдени са актуални въпроси, свързани с възраждането на земеделието и селските райони.
Има информация за проведената заключителна пресконференция по проект „От фермата до вилицата – практики за етичен и устойчив агробизнес”, осъществен по програма Еразъм+ в Италия, провела се в Професионалната гимназия по селско стопанство „Н. Пушкаров” в град Попово.
Бизнес информацията е за нормативните актове, публикувани през месец октомври-ноември 2016 г.
Екипът на вестник „Земеделска техника” поздравява доц. д-р инж. Ангел Трифонов, ръководител на катедра „Механизация на земеделието” в Аграрен университет, Пловдив, както и Марин Маринов – приятел и съмишленик на вестника по случай техните юбилеи.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени.
Поместените реклами са за машини, предстоящи събития, торове, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.