Вестник Земеделска техника бр.18


Вестник Земеделска техника бр.18

Изтегли

Темите на брой осемнадесети /662/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Земеделие” и „Земеделска техника”.
Поместена е информация за новите сортове на Института по земеделие в Карнобат – сорт Алексан и сорт Телерик.
Публикувано е интервю с Теодор Иванов, председател на СЗ „Маркели” – Карнобат, в което той разказва за личното си стопанство, за резултатите от реколтата с пролетниците, какви са взаимотношенията между „Маркели” и община Карнобат, какво е специфичното съюза на зърнопроизводителите в града и др.
Отразен е Празникът на плодородието в Кюстендил, който ще се проведе на 30 септември.Организатори са община Кюстендил и Институтът по земеделие в града, а в сегашния си вид празникът се провежда за десети път. Всяка година Институтът по земеделие представя изложба от свои продукти, празникът има и конкурсен характер, с което се насърчават производителите.
Има информация за вторият дебат „ОСП след 2020” – изборът на България, чиито организатори са Институтът за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро, провел се на 21 септември. На събитието присъстваха представители на министерствата на земеделието на Франция, Полша, Ирландия и Чехия, както и анализаторът Алън Матюс.
Публикуван е текст за продуктът „Червено” от Лебозол, който е подходящ за използване преди сеитба и след жътва. Посочени са характеристиките му, какви проблеми решава.
Има материал за 85-годишния юбилей на Института по рибни ресурси, Варна. Представена е кратка история на института, дейността му, както и по какъв начин е отбелязал празника на Варна тази година.
В отговор на читателски въпрос в броя е поместена информация за отглеждането на аспержи в България. Посочени са най-подходящите условия за отглеждането им, за какво трябва да се следи преди засаждането им, грижите, които те изискват и др.
Публикувано е интервю с Вилиан Кирилов, земеделски производител от с. Долни Раковец, общ. Радомир, който споделя защо се е насочил към земеделие, включва ли се в европейски проекти, каква техника има и защо ще продължи да се заминава със земеделие.
Поместена е информация за българско сирене със световен рекорд. Сиренето от Каракачанска овца отглеждана в средните Родопи, държи световен рекорд по съдържание на конюгирани мастни киселини, които са особено важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания.
Има материал за подготовката на българското председателство през следващата година в Министерството на земеделието, храните и горите.
Текстът на Кина Къдрева е посветен на 1190 години от раждането на Константин Философ – Св. Кирил.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.