Вестник Земеделска техника бр. 13 / 2014


Темите на тринадесети брой  /582/ 2014 г. на в. „Земеделска техника” са  „Овощарство” и „Земеделската техника”.

Изтегли брой 13 от тук

В рубриката „Земеделска техника” е поместена  информация за отличието „Принос в механизацията на земеделието”- 2014 г., посветено на 120 годишнината на земеделската техника в България. Учредители са Селскостопанската академия, Контролно-техническата инспекция при МЗХ, Русенският университет „Ангел Кънчев”, Аграрният университет-Пловдив и в. „Земеделска техника”.

Има съобщение  за старта на Проект за административно обслужване на КТИ. Целта му е изграждане на нова информационна система и въвеждане на нови административни услуги в системата на контролно-техническата инспекция.

В рубриката „Овощарство” се съдържат материали, свързани с  празника „Златна праскова”, който се провежда за 13-ти път  в с. Гавраилово,  Сливенска област. Публикувана е програмата на празника  и справка за Организацията на производителите на праскови от Сливенски регион – „Българска праскова” ООД.

Поместена е информация за нови разработки на Института по овощарство, Пловдив, в резултат на научноизследователската дейност на научния екип в областта на овощарството.

В статията „Българското градинаство без перспективи” на Мариана Милтенова, член на УС на Националния съюз на градинарите в България, са отразени програмата, целите и работата на организация за подпомагане и защита интересите на производителите на зеленчуци и плодове в страната.

В интервю с инж. Веселин Генев, председател на УС на БАТА АГРО, са изложени новите и интересни моменти в програмата на  международното специализирано изложение за земеделска техника БАТА АГРО в Стара Загора.

В статията  на Георги Василев, организационен секретар на Асоциация Български пипер „Пиперопроизводството у нас в застой” се поставят проблемите пред производителите на пипер в страната ни и мерките, които Асоциацията предлага на държавните институции за подобряване състоянието  на сектора.

По материали на фирма Златекс се съобщава за проведения  през юни Национален демонстрационен тур в четири региона на страната. Представена е високопроизводителна и модерна техника от подбрани марки, включени в портфолиото на фирмата.

Цонка Празова, управител на ЕКОФЕРМА, с. Костиево, представя в материала „Лумбрекс”- мечтаният печеливш избор” предимствата на  органичния течен тор „Лумбрекс”, който е еднакво полезен за подобряване качествата на зеленчуците, плодовете и зърнените култури.

В рубриката „Информация” e публикувана Програмата  за агролидери

на Аграрния университет-Пловдив и Института по аграрна икономика, София.

Това е магистърска програма за агробизнес и предприемачество, която се реализира със съдействието на Колежа по земеделие към Университета Мисури.

Продължават публикациите в рубриката „Чудесата на звездното небе през лятото” на инж. Боян Пашев. Обект на информацията е планетата Юпитер.

Включена е и бизнес информация за нормативните актове, публикувани през м. април т. г. , предоставена от адвокат Маргарита Попова.

 

Съобщено е накратко за откриването на жътвата на ечемик в района на гр. Долна Оряховица върху ниви на „Универсал НВГ”.

Тайтън Машинъри България е провела рекордна жътва  с комбайна CASEIN DXIAL FLOW 9230, като в рамките на 5 часа са ожънати 460 дка.

В рубриката „Земеделски пазар” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др.

 

 

 

 

По данни на МЗХ са включени цените на основните хранителни продукти към 09. 07. 2014 г.

В броя са публикувани реклами на известни български фирми, предлагащи  цялостно правно, техническо и икономическо обслужване и на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, автомобили, торове, препарати и др.