Вестник Земеделска техника бр 10 / 2014 година


Изтегли Брой 10 / 2014 на Вестник земеделска техника

Темите на брой десети /579/ 2014 г. на в. „Земеделска техника” са „Земеделието по региони”, Ден на фермера в Садово, Изложението Вода в София и земеделска техника.

Във връзка с Деня на фермера в Садово на 29 май т. г. Институтът по растителни и генетични ресурси представя най-новите си сортове пшеница, създадени от екипа на доайена на Садовската селекция проф. дсн Дора Бояджиева.

В броя се съобщава, че от 28 до 30 май т. г. в Интер Експо Център – София  ще се проведе за осми път Международната специализирана изложба ВОДА –СОФИЯ. На 28 и 29 май ще се състои и  Шестата конференция БУЛАКВА  на тема „Иновативни решения за водния сектор”, организирана от Българската асоциация по водите, съпътствана и от други делови форуми – тематични семинари, презентации и други инициативи в полза на бизнеса и неговото международно партньорство.

В рубриката „Трибуна” е представена област Плевен. Включен е материал на екипа на Териториалния офис на Националната служба за съвети в земеделието (ТООСЗ ), в който се прави анализ на състоянието, проблемите и бъдещото развитие на отрасъла в района, и по-конкретно на най-застъпените отрасли – зърнопроизводство, зеленчукопроизводството и др. Разглежда се и дейността на Регионалния офис в помощ на производителите.

Земеделието в областта е представено и от младия фермер Георги Георгиев–производител на зърнени култури в регион Плевен. В интервюто си „Поливното земеделие има златен потенциал” той споделя виждането, че вниманието трябва да се насочи към подпомагане на дребните и средните фермери, които са доста на брой в района, във възстановяването на поливното земеделие, а също така и към производителите на плодове и зеленчуци.

Има информация за предстоящото откриване в Плевен на нов търговски и сервизен център на фирмата ЗЛАТЕКС. Това е нова крачка  към повишаване на търговските връзки с производителите от региона.

В рубриката „Земеделска техника” е включена статията „Механизация в земеделието” на доц. Ангел Трифонов от Аграрния университет в Пловдив. В нея авторът акцентира върху механизацията в животновъдството, с която се облекчава труда на работниците и се повишава производителността.

Представена е фирмата „ОПТИКОМ”, която излага на пазара трите нови модела трактори на McCormick, чиито официален представител са отскоро. Машините са с висока производителност и снижен разход на гориво.

Фирма „Аквамат 2000” описва предимствата на продуктите и материалите за напояване, които предлага на българския пазар.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др. В „Малки обяви” се предлагат  машини, резервни части, земеделска земя и др.

По информация от САПИ е публикувана информация за цените на основните хранителни продукти към 21.05.2014 г.

В броя са поместени реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, за поливане, за семена, торове и препарати за растителна защита, за почвообработваща техника, автомобили и др.
Ако не виждате брой 10 Натиснете тук, за да изтеглите файла.