АКАДЕМИК ХРИСТО БЕЛОЕВ Е УДОСТОЕН С ПОЧЕТНАТА ТИТЛА DOCTOR HONORIS CAUSA НА ИСЪК-КУЛСКИЯ ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ „КАСИМ ТИНИСТАНОВ“, гр. КАРАКОЛ, КИРГИЗСТАН


На 19 май 2022 година в Исък-Кулския държавен университет „Касим Тинистанов“, гр. Каракол, Киргизстан се проведе тържествената церемония по удостояването на акад. Христо Белоев със званието Doctor Honoris Causa.

Научният съвет на Исък -Кулския държавен университет със свое решение от 3 март 2020 година удостои акад. Белоев с почетното звание, но поради пандемията и невъзможността за провеждане на церемонията тя се провежда две години по-късно.
Научният секретар на Исък-Кулския държавен университет прочете мотивите и решението за присъждане на почетното звание.

Ректорът на университета, проф. Аскарбек Иманбаев, отбеляза заслугите на акад. Христо Белоев за разширяване на съвместните дейности между двата университета и особено ролята на проекта за Модернизация на висшето образование в страните от Централна Азия чрез използване на нови образователни технологии и проведе церемонията по награждаването.

Акад. Белоев благодари за оказаната му висока чест и удостояването с почетното звание DOCTOR HONORIS CAUSA на Исък-Кулския държавен университет и направи ретроспекция на съвместните дейности и работата по проекта, който вече четвърта година Русенският университет успешно координира. Благодарение на проекта ние правим голяма крачка в цифровизацията на нашите университети и адаптиране на образователните системи в университетите-партньори към дигиталното поколение, чрез внедряване в учебния процес на нови и иновационни образователни технологии.

Исък-Кулският държавен университет е създаден пред 1940 година. Днес той е водещ университет в Исък-Кулския район и в Киргизстан. Има четири факултета в които се обучават над 4500 студенти в 37 бакалавърски и 17 магистърски специалности. В структурата на университета има и колеж в който се обучават 1200 ученика.

Исък-Кулският държавен университет развива активна международна и проектна дейност и има подписани 72 договора за сътрудничество с партньори от целия свят.