АКАДЕМИК АТАНАС АТАНАСОВ ПРЕДСТАВИ КНИГАТА СИ“ЖИВОТ И НАУКА ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ“ В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ


Днес в заседателната зала на Русенския университет беше представена книгата на акад. Атанас Атанасов „ЖИВОТ И НАУКА ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ“. Промоцията беше открита от ректора на университета – акад. Христо Белоев. В представянето участваше и чл. -кор. Иван Гранитски.
Представянето на книгата предизвика голям интерес сред университетската общност. На събитието присъстваха преподаватели, студенти и служители на университета, както и учени от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“.
Едно от ярките имена на българската наука е акад. Атанас Атанасов. „Учен с храбър дух и неизтощима Енергия“, казва за него чл. – кор. Иван Гранитски.
Прелиствайки страниците на тази книга читателят несъмнено ще се впечатли от изключителната широта на научните интереси на акад. Атанас Атанасов, както и от огромната енергия, която той влага в развитието на редица научни звена и центрове.
Една от най-важните насоки в научната и практическата дейност на акад. Атанасов е свързана със земеделието и биоикономиката като опора за бъдещото развитие на земеделието в България. В книгата авторът предлага конкретни програми и действия, които да доведат до това, че земеделието да се превърне във водеща индустрия през 2050 година. Много ценни са тук разсъжденията и анализите, свързани с влиянието на изменението на климата върху селското стопанство.
Основополагащи са разсъжденията на акад. Атанасов за отговорността на съвременната отечествена наука, прогреса и бъдещето развитие на редица сектори в икономиката, свързани със селското стопанство. Анализите показват, че сериозната наука има хоризонт на действие и прогнози за 40-50 години напред.
Академик Атанасов не се уморява да повтаря отново и отново, че ако България не възвърне загубените си позиции в сферата на земеделието и земеделската наука, ще има трудно бъдеще, че ни е крайно нужен стратегически научен пробив в науката за земеделието и практически приложения. И посочва че спасението на българското земеделие е в това да възстановим генната банка на всички сортове семена, с редица от които преди десетилетия България се е гордеела и е изнасяла в целия свят.