Вестник Земеделска техника бр.20


Вестник Земеделса техника бр.20

Изтегли вестник Земеделса техника бр.20

Темите на брой двадесети /664/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Животновъдство” и „Земеделска техника”.
Поместени са участници по направление 2 в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2017 г. Формулярите от миналата година се запазват и могат да бъдат намерени на сайта www.zemedelskatehnika.com. Публикуван е и формулярът по направление 3 за „Механизация в земеделското производство”.
Има информация за първото издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2017”, което се организира от Организацията на производителите „Фермерско мляко” ООД, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите, община Раковски и Национален съюз на говедовъдите в България. Събитието ще се проведе на 14 октомври, а целта му е засили връзката потребител-фермер. Поместена е и програма на изложението.
Публикуван е поздравителен адрес до г-н Рангел Матански, управител на „Фермерско мляко” ООД от Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството по случай първото издание на „Фермер Експо Раковски” 2017.
Вип софтуер представя ферма Web – нов продукт, предназначен за документално отчитане и планиране на животновъдната дейност. Сред най-новите разработки на фирмата е четецът за ушни марки, помагащ за по-бързото идентифициране на животните. С ферма Web може да се води личен картон на жизнения цикъл на всяко животно, да се събират данни, да се следи храненето и др.
Материалът на доц. Ангел Трифонов от Аграрния университет, Пловдив представя машини за раздаване на фуражи в свиневъдните ферми. Обърнато в внимание на механизирането на процеса, което може да се извърши с мобилни устройства и със стационарни инсталации за раздаване на сухи смески в хранилки, като са обяснени техните устройство, приложение, предимства и недостатъци.
Накратко е посочена историята на млекарските кооперации в България, както и историята на млекарската просвета, представяща интересни факти от книгата на Г. Атанасов и Иван Машаров „Млечната промишленост в България – миналото и днес”.
Отразено е участието на McCORMICK X6 VT Drive в тазгодишното издание на конкурса „Трактор на годината” 2018, провело се в Италия. Представени са характеристиките на машината, а тракторът е финалист в категория „Най-полезен трактор”, но резултатите ще бъдат оповестени на изложението Агритехника в Хановер.
В рубриката „Срещи с бъдещето” е поместен текст за ползите и предизвикателствата от роботизацията. Все по-автоматизиращите се дейности пораждат очаквания половината от работните места да станат излишни. Появяват се идеи за облагане на роботите с данък, но са отхвърлени от ЕС. Въпреки това в САЩ, Япония, Китай, Южна Корея и в някои страни на ЕС се работи за правно регулиране на роботизацията.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, торове, асоциации, предстоящи събития и др.