Вашият най-добър помощник в полето Meteobot®


Meteobot® e професионална автоматична метеостанция за прецизно и устойчиво земеделие. С помощта й получавате пълна картина какво се случва с насажденията Ви в реално време и не губите време и пари в разходки. Метеорологичната станция е система от висококачествени сензори, произведени от утвърдени доставчици в Европа и САЩ, които с максимална точност отчитат локалните метеорологични условия и не се нуждаят от калибрация. На Meteobot® можете да разчитате навсякъде и по всяко време. Станцията разполага със слънчев панел и батерия за напълно автономна работа 365 дни в годината. Продуктът е с най- доброто съотношение в параметрите цена, качество и сервиз на българския пазар. Meteobot® се предлага в три модификации – Pro, Mini и Micro, които може да видите тук. Цената на пълната версия Meteobot® Pro е 1600 лв. и включва:

• Сензор за дъжд

• Сензор за температура на почвата

• Сензор за влажност на почвата

• Сензор за скорост на вятъра

• Сензор за температура, влажност на въздуха и атмосферно налягане

• Соларен панел

• Батерия

• SIM карта (с включени такси за 2 години)

• Абонамент със споделяне на данни (за 2 години)

Към тази стандартна конфигурация могат да се добавят и допълнителни сензори за листна влажност и слънчево греене.
Метеорологичната станция дава достъп до исторически агрометеорологични показатели, данни в реално време и локална 10-дневна прогноза за времето с точност над 85%. Данните се прехвърлят на сървър и оттам на мобилното приложение в смартфона на фермера посредством безжичен трансфер чрез SIM карта. Мобилното приложение е с изключително удобен интерфейс и предоставя на потребителите информация от техните станции под формата на графики и таблици. Можете да научите повече за Meteobot® App тук. Приложението е достъпно за Android и iOS устройства и всеки може да си го изтегли напълно безплатно:

Google Play     Appstore

Meteobot® може да се интегрира и в модели за прогнозиране на болестите по растенията, а как става това можете да се запознаете тук. Данните, събрани от метеостанцията се предават автоматично към компютърни модели, които генерират прогнози за рисковете от развитие на инфекции по растенията. Моделите, които използва Meteobot®, са динамични – т.е. не се използват само климатичните данни от станцията, а се вземат предвид и фенологичната фаза на развитие на самото растение, наличието на инфекциозен натиск през минали периоди, сорта, азотното торене, пръскането с фунгициди. Моделът за болести по пшеницата и ечемика е насочен към най – разпространените от тях – жълта и кафява ръжда, септориоза, фузариоза, брашнеста мана и др. В системата е вграден и модел за растежа на зимна пшеница, обхващащ всички фенологични фази, от сеитба до пълна зрялост. Другият модел, който е предназначен за овощни и лозови култури, също обръща внимание на болестите с най-голямо икономическо значение за България. Той е на холандската фирма RimPro и повече за него можете да прочетете тук.

Метеобот

Как помагат моделите на практика?

  • пръскате само ако и когато е необходимо;
  •  избирате най-подходящия препарат;
  • предотвратяване на резистентност;
  • облекчаване на работата в натоварени периоди;
  • интегрирана растителна защита – моделите помагат да се използват най-адекватните препарати и да се пръска толкова, колкото да се сведе рискът под прага на вредност;
  • биологично производство – когато се пръска навреме, могат да се използват разрешени фунгициди и да се избегне употребата на забранени препарати;
  • по-широко използване на контактни или генерични препарати – навременната прогноза ви позволява да използвате повече контактни (за сметка на лекуващи) препарати, особено при трайните насаждения.

Картата на Meteobot® непрекъснато се разширява, като към момента са инсталирани вече над 100 метеостанции не само в България, но и в десетки страни по света. Това дава стимул на екипа на Meteobot® да продължава да се развива и доказва със своите иновативни продукти за устойчиво земеделие. Безспорно един земеделски стопанин, който върви в крак с времето, трябва да извършва пълен мониторинг на земеделските земи с помощта на съвременни инструменти за контрол и отчетност. Механични термометри и влагомери, пръскане по установен график, торене по норма – традиционните подходи за селското стопанство отдавна са останали в миналото. Използването им в съвременните условия води до неразумна загуба на време и ресурси, когато целият свят се променя и се усъвършенства със скоростта на светлината. Трябва да се вземе предвид и изменението на климата, което има пряко въздействие върху селскостопанския сектор и принуждава фермерите да бъдат по-внимателни и прецизни в действията си.