Празникът „Златна праскова“ 2024 отново в с. Гавраилово


По традиция Празникът „Златна праскова“, се превърна в емблематичен както за селото, така и за община Сливен. Всяка година в края на месец юли в с. Гавраилово се събират производители на праскови от цялата страна, дошли да научат най-новите технологии в отглеждането на тази култура. В салона на читалището  се провеждат семинари по актуални проблеми, касаещи сектора овощарство, на площада пред читалището фирми представят своите препарати за растителна защита, земеделска техника, прикачен инвентар и системи за капково напояване.

Жители и гости на с. Гавраилово имат възможност да посетят най-добре поддържани прасковени градини, да опитат от току-що приготвено сладко от праскови,  да разгледат изложба на сортове праскови, както и да ги опитат. Празникът е още по-вълнуващ за най-малките, за които се организират много конкурси и състезания.

Празникът, който обединява съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието, се утвърди през годините като ползотворен и желан и допринесе за истинското възраждане на Долината на прасковите.

След опустошителната градушка в района на 12.06.2024 г. в нашия район  и пропадналата реколта, всички земеделски стопани с много труд и усилия непрестанно обработват своите земеделски култури.

За 22-ти пореден път  на 26.07.2024 г.,  село Гавраилово ще бъде домакин на този уникален празник. Организатори на Празника са Министерството на земеделието и храните, Кметство с.Гавраилово, Читалище „Слънце – 1928“ с. Гавраилово, Община Сливен, Института по овощарство –  Пловдив, Организацията за производители на праскови „Българска праскова“ ООД.  Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните.

На провеждания технически семинар, организиран от Кметство Гавраилово, Института по овощарство – Пловдив и Национална служба за съвети в земеделието изнасят лекции относно агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, подпомагане на производителите на праскови от Програмите финансирани от ЕС, както и новостите  по  „Стратегическия план за развитие на селските райони 2023 – 2027“,  изложба и дегустация на праскови.

На тазгодишното издание на Празника „Златна Праскова“, ще бъде представена изложба на творци от село Гавраилово.

Празникът е съпътстван с богата фолклорна програма, включваща  детско музикално  и танцово изкуство, както и Конкурс за поезия и проза,  „Приложно изкуство“, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови и други.

Празникът „Златна праскова“ е празник, доказващ единството на научните постижения  и съхраняването на богатото фолклорно наследство. С всяка изминала година включването на разнообразни и колоритни инициативи допринасят за обогатяването му и спомагат за истинското възраждане на Долината на прасковите.

По традиция празникът завършва с  красиво българско хоро,  като тази година за доброто настроение на жителите и гостите на с. Гавраилово за пореден път ще се погрижат   певците и музикантите от Долината на прасковите.

Очакваме Ви!

Теньо Божеков

Кмет на с. Гавраилово, Община Сливен