Фирма „Рапид” повече от 10 години обръща внимание на младите хора


Интервю с Николай Цеков, Рапид КБ

– Как се роди идеята за сътрудничество между фирма „Рапид КБ” и Аграрен университет-Пловдив?

– Това не е първият път, в който работим с Аграрния университет. Сътрудничеството ни започна преди 4 години. Тогава изнесохме лекция за новостите в земеделието, които предлагаме ние. Имаше и изложени машини за известно време, за да могат студентите да видят нови технологии. Сега, след 4 години, по съвместна инициатива на университета с фирмата, отново излагаме машини и изнасяме лекции. Има по няколко лекции през годината. Знаем, че CLAAS е световен бранд с редица иновации, новости  и защитени патенти. Целта е студентите да са запознаят с тях.

Преди 4 години също бяхме дали на университета един трактор, един зърнокомбайн и една пръскачка за 3 месеца. Сега е по същия начин – тези машини се предоставят за целия втори семестър. Предоставените машини са зърнокомбайн CLAAS Tucano 430, хедер CLAAS Vario 500 и трактор CLAAS Arion 420 за учебни цели и усъвършенстване на практическата подготовка на студенти, докторанти и специалисти. Сътрудничим си с катедра „Механизация” на Аграрния университет с ръководител доц. Димитър Кехайов към факултет „Лозаро-градинарство”.

Подписаният меморандум с фирма CLAAS, РАПИД КБ И Аграрния университет е за срок от една година. Общите ни дейности включват машини, различни инициативи, лекции, изнесени обучения, стажове и практики. Студентите могат да посещават наши бази, за да се запознаят с различните технологии и машини, които предлагаме ние. Работим и със студентите агрономи, те също трябва да имат някакви основни познания към пръскачката, например, или към различни торачки, за да са по-компетентни.

– Знаем, че си сътрудничите и с Русенския университет. Продължава ли още съвместната Ви работа с него?

– Те са първият университет, с който започнахме да работим, още преди 10 години. На тях постоянно предоставяме машини, имаме и общи инициативи. Съвместната ни работа продължава и сега. Русенският университет е изцяло насочен към техниката, затова е важно студентите да имат връзка с практиката.

– Рапид КБ организира ли стажове и практически обучения за млади хора?

– Да, имаме студенти, които са на стаж при нас. Идеята е тези хора, които сега се учат, като видят машините да събудим интерес у тях и да се стремят да развият кариера в селското стопанство. По този начин си подбираме и кадрите. Забелязвам, че колкото и пъти да отидем в Аграрния университет на различни събития, винаги е имало интерес от страна на студентите.

Имаме случай на едно момче, което още докато беше студент започна работа при нас и вече 3 години е във фирмата. Тази инициатива е двупосочна – интерес от страна на студентите да се занимават с тази дейност и подбор на кадри от наша.

Фирма „Рапид” вече повече от 10 години обръща внимание не само на студенти, но и на ученици от техникуми. Ученици, близо до нашата база, са идвали на посещение в нея. Ние сме се ангажирали да показваме на младите хора, че земеделието не е непрестижна професия.

– След 2 години се очаква европейските субсидии да спрат. Какви са Вашите виждания за тогава?

– Смятам, че тогава ще се отсеят фирмите, които сега правят някаква проформа на земеделие. Ще останат тези, които наистина се занимават със земеделие и мислят за нови технологии, чрез които се спестяват разходи и гориво, използват технологии за запазване на влагата в почвата и така са конкурентноспособни. В това е бъдещето и ние с това се занимаваме – предлагаме цялостни иновативни технологии.

Доника Асенова