ФАКУЛТЕТ „ПРИРОДНИ НАУКИ И ОБРАЗОВАНИЕ“ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ОТБЕЛЯЗА СВОЯТА 30-ГОДИШНИНА С ВЪЛНУВАЩО ТЪРЖЕСТВО


Днес, 11 октомври 2024 г., в зала 2.101 факултет „Природни науки и образование“ на Русенския университет отбеляза своята 30-годишнина с вълнуващо тържество. То събра преподаватели от различни поколения, настоящи и бивши студенти, докторанти, представители на образователни, културни и финансови институции, бизнес компании и софтуерни фирми, с които факултетът си партнира успешно. Водещ на тържественото събрание бе доц. д-р Цветелина Харакчийска, а сред официалните гости бяха ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Генчо Попов, акад. Христо Белоев – Почетен ректор и председател на Общото събрание на университета, зам.-ректорите на Русенския университет доц. д-р Десислава Атанасова, доц. д-р Галина Иванова и проф. Теодор Илиев, г-н Енчо Енчев – зам.-кмет „Образование и култура“ в Община Русе, г-н Драгомир Драганов – областен управител на Област Русе, представители на Регионално управление на образованието, доц. Марко Тодоров – ректор на Русенския университет в периода 1993 и 2003-2007 г., проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на университета в периода 2016-2018 г., директори на училища и детски градини от град Русе, както и представители на партниращи институции, с които факултетът работи успешно през своята 30-годишна история.
Приветствено слово произнесе деканът на факултет „Природни науки и образование“ проф. Велизар Павлов, който отбеляза, че факултетът е най-големият в Русенския университет, като в момента обучава повече от 1000 студенти и докторанти и има 5 катедри.
На тържественото събрание доц. д-р Мира Душкова и доц. д-р Велислава Донева представиха книга, посветена на 30-годишнина на факултета. Тя очертава основни щрихи от разнообразната дейност на катедрите в състава на факултета през тези 30 години от неговото съществуване.
Проф. д-р инж. Генчо Попов връчи специален плакет за изключителен принос за развитието на Русенския университет на декана на факултета проф. Велизар Павлов, отличавайки усилията на целия екип за утвърждаването на факултета и висшето училище. „Тази награда е символ на нашето признание за труда, усърдието и дълбоката отдаденост на преподаватели, служители, партньори и съмишленици през тези 30 години. Освен това, като израз на нашата подкрепа за бъдещото развитие, предоставяме ваучер за компютърна система, която да подпомогне модернизацията на обучението и научните изследвания.“, каза още ректорът.
Акад. Христо Белоев – Почетен ректор и председател на Общото събрание на университета посочи, че е особено приятно да се отправи поздравление към най-големия факултет на Русенския университет в момента. „Доказали сте се във времето. Може да се гордеете с големи и видими резултати и има прекрасни възможности за надграждане.“, каза акад. Белоев и пожелава на всички здраве, щастие и много успехи.
Приветствени слова произнесоха още г-н Енчо Енчев, който връчи поздравителен адрес и плакет за признателност на декана на факултета, г-н Драгомир Драганов, който също връчи поздравителен адрес, грамота и почетен знак за цялостен принос. Бяха изпратени и множество поздравителни адреси от редица институции. Доц. д-р Марко Тодоров разказа за трудното, но славно време на създаването на факултета.
Историята на Факултета по природни науки и образование започва през 1994 г., когато с решение № 413 на Министерския съвет се преобразува Полувисшият педагогически институт в Педагогически факултет на Висшето техническо училище – Русе. За своите 30 години на съществуване факултетът се утвърждава като най-голямото и едно от най-бързо развиващите звена в структурата на Русенския университет, което успешно съчетава традиции и модерност при подготовката на висококвалифицирани кадри в областта на педагогиката, компютърните науки и приложната математика.
Като израз на благодарност за подкрепата, която факултет „Природни науки и образование“ е получил за 30-те години от развитието си, бяха връчени плакети на лицата, допринесли за утвърждаването на факултета. Сред отличените бяха ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Генчо Попов, акад. Христо Белоев – Почетен ректор и председател на Общото събрание на университета, доц. д-р Марко Тодоров – ректор на университета в периода 1993 и 2003-2007 г., проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на университета в периода 2016-2018 г. Наградени бяха и много от участвалите в ръководството на факултета през годините преподаватели, допринесли за неговото развитие и просперитет.
За прекрасното настроение на всички гости и участници в тържеството допринесоха двете изпълнения на цигулка и на китара от ученици в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.