Русенският университет „Ангел Кънчев“ беше домакин на транснационална партньорска среща по проект „TalentMagnet“ („Магнит за таланти“)


В продължение на два дни участниците в проект DTP3-454-4.1 ‚Подобрен институционален капацитет и ново многостепенно управление за привличане и задържане на таланти в Дунавския регион – TalentMagnet’, дискутираха предложения за пилотни дейности и политики за повишаване атрактивността на техните градове за талантливите младежи
На 7 и 8 юни в Русенският университет „Ангел Кънчев“се проведе транснационална партньорска среща по проект ‘TalentMagnet’‘, който фокусира усилията на бизнеса, местните власти, гражданското общество и образователните институции в работата им за изграждане на по-добра икономическа и социална среда в малките и средни населени места по р. Дунав, за да ги направи по-привлекателни за младите. В проектния консорциум участват 18 партньори от 12 дунавски държави, сред които регионални и местни органи на публичната власт, неправителствени организации, изследователски центрове и секторни агенции.
Участниците в транснационалната среща получиха поздравителен адрес от европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която подчерта значението на проектите като ‘TalentMagnet’‘ за по-пълното използване на иновационния потенциал и за насърчаване на растежа и работните места на местно, регионално и европейско ниво. Комисар Габриел поздрави специално екипа на Русенския университет за организацията на събитието и за разработването на мобилно приложение, насочено към талантливите млади хора, което също може да бъде полезно и в работата на местните и регионалните власти.
Партньорите в проектния консорциум получиха поздравления за работата си и от евродепутат Андрей Новаков, който се обърна към участниците в специално видеообръщение. Той благодари на Русенския университет за организацията на събитието и изтъкна важността на проекта като част от инициативите за справяне с общоевропейските предизвикателства, свързани с обезлюдяването и емиграцията на талантливи млади хора. Като политик, ангажиран с въпросите, свързани с кохезионната политика и регионалното развитие, Новаков подчерта наличието на европейско финансиране по тези въпроси. Заедно с това той акцентира и върху необходимостта от амбициозни партньорски екипи, като този в проекта ‘TalentMagnet’‘, с креативна енергия и нови идеи за решения на проблемите, свързани с демографията и намаляването на квалифицираната работна сила.
Резултатите от работата на проектния консорциум са достъпни на https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/talentmagnet Изпълнението на проект „Магнит за таланти“ продължава до края на 2022 г.