Професионална гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“, Плевен


Годината е 1890. В наскоро освободената българска държава кипи бурен икономически и културен живот. Устремена към бъдещето, напрегнала всички сили да достигне изпреварилите я европейски народи, младата българска нация избира за свой водач знанието. Защото знае, че то е път към свобода, добруване, слава и могъщество.

Тази страст на българите пленява и плевенчани. Мнозина от тях са дарявали средства за училищни сгради, богати и образовани люде са били училищни настоятели. Така, на 1 септември,  1890 година, тук, в сърцето на Дунавската равнина се появява Българското окръжно практическо училище с директор Никола Емфеджиев, преименувано през 1894 г. в Българско винарско земеделско училище. За учебна сграда е предоставено едно от най-големите и представителни здания на града. Още с откриването започва изграждането на модерна база. Построената още през 1892 г. учебна винарска изба е най-голямата и модерно оборудвана за времето си  на Балканския полуостров. Съхраняваната в нея колекция от български вина е най-старата в България.

Създаденият просветен център дълго време е единственото място, където работят най-добрите специалисти в отраслите по лозарството и винарството. Сред тях са Вацлав Стрибърни, академик Неделчо Неделчев, член кореспондент професор Минчо Кондарев, професор Димитър Лилов и много други. Училището се слави не само със своите постижения в областта на науката.  Негови възпитаници като Александър Стамболийски, Янко Забунов, Никола Ракитин, Григор Вачков и много други са активни участници в нашия обществен и културен живот. В историята на училището трайна диря остават  народният учител Иван Славков, автор на 8 учебника, носител на орден „Кирил и Методий“ и  Борис Рангелов – автор на учебници и множество публикации.

Днес професионалната гимназия, наследила традиции, създавани, съхранявани и обогатявани цели 131 години, успешно се интегрира с европейските структури. Доказателство за това са над 15 реализирани проекти по програмите „Леонардо да Винчи“, „Сократ“, „Учене през целия живот “, „Еразъм“ и техния приемник и обединител програма „Еразъм +“ с партниращи страни от цяла Европа.

Признание за задълбочената подготовка, която професионалната гимназия предлага и успешната реализация на кадрите, обучавани и създадени тук, са многобройните награди и отличия на възпитаници и учители, а 37-те златни медала от международни и национални конкурси са сигурен тест за качество на произведените вина

ПГЛВ „Александър Стамболийски“ е носител на най-високото отличие в българското образование – орден „Кирил и Методий“ I степен“.

И сега, въпреки трудностите,  училището ни е живо и пулсира с ритъма на времето, ражда знания и умения, изгражда силни и можещи хора. Благодарение на своите учители, раздаващи сърцата си в работата с учениците, то е вечно търсещ духовен център. В това е разковничето – от създаването си и днес лозаровинарската гимназия носи свой дух и неподражаем облик. Всеки, преминал школата ѝ, става по-упорит и силен, умее да се бори и отстоява, да цени плодовете на земята, да обича и мечтае. За него училището не е само спомен, а неделима част от живота и съдбата му.

Извървеният дотук път ни дава вяра за добро бъдеще. Днес в училището се обучават ученици по професии и специалности, подготвящи кадри за съвременното земеделие – Лозаровинарство, Растителна защита и агрохимия, Озеленяване и цветарство, Агроекология. Стремежът да отговорим на интереса на младите хора и да сме адаптивни  ни кара да търсим и нови предизвикателста. Едно от тях е новата специалност „Коневъдство и конна езда“, която ще предложим за следващата учебна година. Чрез нея ще съчетаем българските корени,  традиции  и свободолюбив дух със стремежа на училището  към непрекъснато усъвършенстване.

инж.агр. д-р Геновева Николова,

директор на ПГЛВ, Плевен