Порожанов: Обещетенията покриват стойността на евтаназираните животни


На пресконференция, след консултативния съвет по животновъдство с представители на браншови организации и животновъди на 17 юли, земеделският министър Румен Порожанов коментира актуалната тема за чума по дребни преживни животни в определени общини в Бургаска и Ямболска области.

Той припомни за важната роля на създадения оперативен щаб, създаден по съвместна заповед с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, заради сериозността на ситуацията. Заповедта е свързана не само с чумата по овцете, а и превантивните мерки по Африканската чума по свинете, в някои действия дори по инфлуенцата по птиците. Относно това дали заповедите са законосъобразни или не, министър Порожанов коментира, че на страницата на Държавен фонд „Земеделие” са качени всички основания, по които са издадени те. Законът по отношение на издаването им не е нарушен.

Темата с обещетенията, които вече са получени по сметките, покриват стойността на евтаназираните животни. За овце и кози оценката е не по-малка от 190 лева на животно, а за много от тях е доста по-висока. За тези под селекционен контрол стойността на компенсацията е не по-малко от 250 лева. За трите стопанства под селекционен контрол средната оценка на животно е 327 лева. Субсидиите, които ще се получат, включително и на стопани с евтаназираните животни,  достигат до 83 лева. Ще бъде получена и преходната национална помощ през октомври, която е около 44 лева. За стопанствата, които са под възбрана да реализират млякото си, компенсацията от 25 лева ще бъде коригирана на 40 лева. Плащането de minimis за цялата страна е вдигнато от 5 на 7 лева. Ще се предприемат действия и за малките стопанства с до 100-150 животни-  ще се помогне за почистване и дезинфекция на оборите им.

Порожанов коментира и исканията на стопани, които желаят да получават по 300 евро на животно, но това няма как да се случи.  Мотивите на протестиращите са свързани и с друго несъгласие – в de minimis да се заложат по 20 лева на животно, което досега не се случвало, както и отмяната на член 23, свързан с обвързаната подкрепа, получаваща се по Европейския гаранционен фонд, според който се предвиждат 115-120 милиона лева годишно. Средствата не могат да бъдат променяни, защото са нотифицирани за 2 години. Според  Порожанов животновъдната асоциация, която организира протеста, не търси диалог и разбиране.

Сред взетите мерки предвид ситуацията, са недопускане извозването на животни, за да се спре разпространението на болестта, както и отмяна на мероприятията, включващи животни.

Д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз, обясни, че чумата е заболяване, което е непознато от доста години. Лекарят Мартин Божков е открил първото огнище на заболяването и е изпратил материал за изследване в българска и френска лаборатория.  Взети са над 4000 проби, от които 400 са изпратени за изследване във Франция. Резултатите все още продължават да излизат. Според Цветков  взетите мерки са адекватни, бързи и своевременни. Той сравни сегашната ситуация с появата на синия език, когато заболяването не беше изяснено и се разпространи в цялата страна.

Юлия Коюнджийска, зам. председател на „Обединени български животновъди”информира, че управителният съвет на асоциацията е взел решение за създаване на оперативен щаб за дарение на животни към пострадалите им колеги от Странджанския край. До момента са осигурени 150 животни от област Перник и 80 от област Кюстендил. Очаква се още помощ от областите Кърджали, Смолян и Пловдив.

ЗТ