Подсигурете се срещу сланите с перките Frost Boss


И тази година наблюдаваме топла зима, която за пореден път ще завари мнозина овощари и лозари неподготвени. През миналата година сланите в централна и североизточна България „обраха” реколтата на мнозина в аванс. Сериозно пострадаха производители на череши, сливи и кайсии. Не бяха пощадени ябълковите и прасковени градини. Дълги години производителите на плодове правят отчаяни опити да спасят реколтата си с палене на слама, което не работи ефикасно при температури под минус 1 градуса. Решение на проблема има и то се прилага успешно в България в градините на Агротайм край град Исперих. Хората го наричат перка против слана, а производителят от Нова Зеландия го е кръстил машина за вятър Frost Boss C49. Машините за вятър са познати на овощарите в южното полукълбо и Америка от много години. В Европа навлизат наскоро и България е сред първите държави внедряващи иновативната технология.

Ще ви запознаем с опита на двама от възползвалите се от държавната помощ фермери, работещи в различни краища на България. Те са сигурни в богатата и качествена реколта, която да реализират на пазара с добра възвръщаемост през настоящата година. При тях ни водят специалистите по сланите от „Хортисмарт Солюшънс” ЕООД, които са избрани и обучени от новозеландската фирма за свой представител за България.

Градината на Цветослав Боянов с 69 дка насаждения с интензивни сортове сливи е съфинансирана с европейски средства по подмярка 4.1 и тази година производителят очаква да получи първата добра реколта от около 300-400 тона сливи. Отглежданите сортове са три – Лепотица, Йо-Йо и Стенли, с различни етапи на зрялост, за да се обхване по-дълъг период на предлагане. Боянов ефективно инвестира в капково напояване и торене, за да постигне висок добив.

До миналата година пред овощаря стоеше проблема със сланата и измръзването, който е трябвало да се реши трайно. „Проблемите със сланата в нашия регион са големи, защото овощната градина е близо до река Осъм, където има силно течение през пролетта“, обяснява Боянов, за градината си край град Летница. Но това има и положителна страна, защото забавя развитието на плода и удължава времето, в което се предлага на пазара. Той разучава и тества всички познати начини и технологии, но опитът на колегите му е помогнал най-много. Мобилните инсталации, стационарните и с прикачни съоръжения на газ се оказват неприложими за неговите условия. Широкоразпространеният метод с палене на слама не пробва, защото знае от колегите си, че не дава необходимите резултати, а изразходва енергия и средства.

След обстойно проучване на предлаганата техника за защита от измръзване е намерил умно решение, в което да инвестира. Вече ефективно се справя с измръзването на овошките с поставянето на машина за вятър. “Няма по-съвременно средство за предпазване на овощните насаждения от слана“, казва Боянов, след монтирането на перка против слана на новозеландската фирма New Zeland Frost Fans.

Ефективната работа се обуславя от няколко фактора, като например особеностите на терена – размери, форма, наклон, вид на почвата и растителността и най-вече наличието на инверсия. За да се избере оптималното място за поставяне на перката, овощарят е разчитал на експертите на „Хортисмарт Солюшънс” ЕООД, партньори на новозеландския производител за България. Пак те са му осигурили климатичната станция, която да докаже наличието на температурна инверсия над овощната градина.

Заради пандемията миналата пролет, се е забавил монтажът на машината срещу измръзване и са я пуснали при последните слани. Въпреки това ефектът от нея се е усетил незабавно. В сравнение с колегите си в района, овошките на Боянов са дали изключително вкусни и качествени плодове, благодарение на машината за вятър, която не е допуснала сланата да попари градината му. „Добре е да се търсят умните и модерни решения, които не зависят от човешкия фактор, а стартират автоматично. Сега разчитам на “Хортисмарт Солюшънс” да ми подсигурят и наблюдението на перката през интернет, което за съжаление не поръчах в самото начало,“ споделя ентусиазирано Боянов, след като разбра, че перката е напълно автоматизирана и се стартира при зададена от фермера температура, напр. от 0.5 до 1.5 градуса. Така той вече има време да обмисли бъдещите си планове и къде да съхранява богатата реколта. Овощарят разполага с камера за съхранение на 110 т сливи. В близко бъдеще планира да инвестира и в сушилня за плодове, за да покрие нарасналото напоследък търсене.

Тази зима времето е топло и може да подлъже овошките да започнат да цъфтят рано. Но пролетните слани няма да бъдат проблем за черешовата градина до с.Сладък кладенец, Старозагорска област. Споделяме друг пример за овощар инвестирал разумно в модерна машина за вятър FrostBoss C49 с четири витла. Преди да се довери на перката за защита от слана, фермерът се е борил с измръзването чрез третиране с препарати и палене на бали, но без особен успех, особено при младите насаждения. Той ни споделя, че с фирмата се познава отдавна, покрай реализираните проекти за отводняване и подземно капково напояване на младите череши. Перките против слана са го впечатлили веднага, след като е разбрал за дългогодишния опит на New Zealand Frost Fans в иновациите и производството на перки против слана за овощари от Нова Зеландия, Австралия, Чили, Аржентина, САЩ и Турция. Машината за вятър FrostBoss C49 е усъвършенствана до най-малкия детайл, за да е максимално ефективна и безшумна и неслучайно е най-продаваната от производителя перка.

От „Хортисмарт Солюшънс” обръщат внимание на редица други предимства на перките против слана, като нейния автоматичен старт и стоп, мониторинг през интернет, професионалните двигатели 150 к.с. и автоматизация на Перкинс и Лонсел, алуминиевия кожух на двигателя, боядисан прахово и интегрирания в него резервоaр с вместимост 500 л. Перката е оборудвана с климатична станция и сензори за старт при температури под 0,5 до 1,5 градуса и стоп при достигане на същите или по-високи. При пориви на вятъра над 8 км/ч машината спира да произвежда вятър и се включва отново при намаляване на силата му. Голямото предимство е възможността за дистанционно наблюдение на показателите на двигателя, климатичните параметри и работата на перката. Предимствата са много и можете да се запознаете с тях на сайта на фирмата www.hortismart.solutions.

Доказано съществува лесноразбираем метод за защита от пролетните слани – машините за вятър. Те са добра инвестиция за овощари и лозари, която се изплаща бързо – от една до три години. Освен това фермерите могат се възползват от европейско финансиране по мярка 4.1 или от държавната схема за подпомагане „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“.

По материали на “Хортисмарт Солюшънс” ЕООД