Победителите в българския финал на EIT Food Innovation Prizes ще бъдат избрани на 24 юли


Българският финал на EIT Food Innovation Prizes ще се проведе онлайн на 24 юли 2020 г. от 14:00 до 16:00 в платформата eventbrite. По време на заключителното събитие на Наградите за иновации на EIT Food в България, журито ще избере трите най-иновативни и многообещаващи стартъпи, които ще получат награди в размер на 5000 евро, 3000 евро и 1000 евро. Публиката на онлайн финала също ще има възможността да гласува за любимия си стартъп и ще им помогне да спечелят Наградата на публиката в размер на 2000 евро.

EIT Food Innovation Prizes е едно от най-големите състезания за стартъпи в агро-хранителната верига в Южна и Източна Европа. Те се присъждат на предприемачи и стартиращи компании в ранна фаза, разработващи иновативни продукти и услуги, които могат да трансформират хранителната система.

Българските финалисти в EIT Food Innovation Prizes са 8 стартъпа, които заявиха своите кандидатури в периода 10 март – 24 май 2020 г. по време на проведения конкурс от  Институт за агростратегии и иновации-EIT Food Hub Bulgaria. Това са Atlas Agro Science, Zero Wave, Bio Stopanstvo Lopyanko Ltd., Suprima, ETHEROPOLIS, AgroRegal – CAT, Gordost Na Fermera и Unmanned Systems Bulgaria.

Тричленно жури ще оцени и класира участващите в състезанието стартъпи по критерии, изработени от Европейския институт за иновации и технологии в храните EIT Food. В състава на комисията ще участват:

Милен Иванов – Venture Capital инвеститор, основател на CEO Angels Инвестиционен клуб и ко-директор във Founder Institute;

Роси Митова – основател на първия онлайн фермерски пазар в България farmhopping.com, а в момента е коуч на млади стартъпи. Тя е включена в списъка на Forbes Europe 30 под 30 за социално предприемачество и на Forbes 30 под 30 в България;

Доц. д-р Величка Гочева – университетски преподавател в катедра „Биотехнология“ и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии – Пловдив. Професионалната ѝ компетентност е в областта на биотехнологиите на храните, микробиология на храните, молекулярна биология, функционални храни, микробиологичен контрол на храните, управление на качеството и безопасността на храните, законодателство за храните в ЕС и етикетиране на храните.

Тази година онлайн финалът на конкурса EIT Food Innovation Prizes ще се проведе в 17 страни в Южна и Източна Европа: България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания и Турция.

Състезанието ще завърши с Grand Final, по време на който носителите на 1-ва награда от всички 17 държави ще се състезават за три основни награди: 10 000 евро, 15 000 евро и 25 000 евро.

Всички заинтересовани страни са поканени да се включат в българския финал на EIT Food Innovation Prizes и да бъдат част от „голямото жури“, което ще определи Наградата на публиката. Регистрацията е безплатна и е активна  на следния линк: https://www.eventbrite.com/e/bulgaria-final-eit-food-innovation-prizes-competition-registration-110243358854 

EIT Food е пан-европейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова био-икономика.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната Иновационна Схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на „скромните и умерени“ иноватори, според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar

По материали на Институт за агростратегии и иновации