Плантациите за трюфели са бъдещето


Казвам се Цветозар Мичевски. Семейната ни фирма „Хайд” ЕООД, се занимава с изкупуване и износ на диворастящи гъби и трюфели от България. Във фирмата ни работят 10 човека. Аз отговарям основно за търговията на трюфелите, а баща ми на гъбите. Отскоро започнахме да внасяме заразени дръвчета с трюфел. Тенденция в цяла Европа е да се правят плантации, които раждат тази култура. България е най-големият износител на трюфели, защото нашите климат и почви са най-благоприятни за развитието на черен летен трюфел. Компанията ни е насочена към този вид и го предлагаме на клиентите си.

Внасяме заразени в лаборатория дръвчета с черен летен трюфел /Tuber Aestivum/ от Италия. Там вече има такава практика от 30-40 години, докато у нас тепърва навлиза. Самото семе на трюфела и трюфелните спори се залагат в корените на дръвчетата и ги предлагаме като готови растения. Микроризираните дървета, които предоставяме за развитие на трюфел са бор, дъб, лешник, липа и габър. В България в спорите на тези дървета най-успешно виреят трюфели, затова сме се насочили именно към тези видове. Инвестицията е дългосрочна, така че е необходимо доста търпение. От 5-ата година започват да дават първите трюфели, а пълното плододаване е около 8-10 година. Хубавото е, че при една успешна плантация приходите са много повече отколкото при всички други култури. Може да се стигне от 5 000 до 7 000 лева от декар, в зависимост каква е годината, изкупната цена и валежите. Ако се полива, може да се произвежда и при сушева година, когато има дефицит на пазара и цената е много висока.

Фирмата ни предоставя на клиентите си цялото ноу хау как да се гледа закупеното дръвче и как да се грижат за него, за да може да имат максимален добив. Най-важното, което също им предлагаме, е осигурен пазар. Изкупуваме трюфели, затова не се налага да мислят в каква култура да инвестират и къде да я продадат после. Пазарът е стабилен, а цената е висока. Минималната изкупна цена е около 60 лева, а средната цена е около 100-120 лева за килограм.

Черен летен трюфел има в цяла България, но най-вече в Северна България, където има много търсачи. Трюфели се търсят и в Италия, Румъния, Хърватска, Сърбия, но там не са големи количествата. Вече и в Иран се търсят. В повечето случаи обаче се нарушава горния почвен слой, защото търсачите са необразовани и така находищата се унищожават. Тенденцията е, че в естествени условия добивът на трюфели в България ще намалява. Затова трюфел плантациите са бъдещето и няма опасност и цената да се срине. В Испания, която също е голям производител, 80% от добива на трюфел се извършва в такива плантации.

Цветозар Мичевски, „Хайд” ЕООД