От 1 юли се въведе електронен превозен билет за всички собственици на гори


«От 1 юли 2016 г. хартиените превозни за превоз на дървесина вече са невалидни», каза инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на демонстрационна проверка пред журналисти на територията на Регионална дирекция по горите – Кюстендил.
Въвеждането на електронен превозен билет е част от цялостната информационна система на Изпълнителна агенция по горите за контрол в горските територии. От началото на 2016 г. електронните превозни билети станаха задължителни за всички държавни горски територии. От 1 юли 2016 г. системата става задължителна за всички горски територии, независимо от собствеността – частни, общински и държавни и ще се прекрати издаването на хартиени превозни билети.
Подготвени са повече от 700 частнопрактикуващи лесовъди, заявили желание да преминат курс на обучение. Инж. Ивайло Иванов, директор на дирекция «Информационно обслужване» представи новата система като демонстрира как всеки гражданин може да провери по номер на превозното средство, дали има издаден превозен билет за транспортираната дървесина. «Към 16-те регионални дирекции по горите има обучени специалисти, които имат готовност да реагират и съдействат при възникване на проблеми, както и да отговорят на въпроси, свързани с използването на електронния превозен билет», каза инж. Иванов.
Информационната система на ИАГ предстои да бъде допълнена с нов модул за водене на електронен дневник от 1 януари 2017 г., и електронен превозен билет за обектите, в които постъпва, преработва се и се експедира дървесина. Предвижда се тестово внедряване в няколко обекта и при липса на проблеми ще бъде внедрен на територията на цялата страна.

По материали на МЗХ