Опитната станция по бубарство и земеделие разполага с най-големия генофонд в ЕС


Тя е и най-големият производител на бубено семе в съюза.

 Интервю с проф. Паномир Ценов, ОСБЗ

 – Проф. Ценов, кога е създадена Опитната станция по бубарство и земеделие и какъв е предметът на дейност?

– ОСБЗ – Враца е създадена през 1896 г. с основен предмет на дейност научноизследователска работа по бубарство, производство на бубено семе и черничев посадъчен материал и научно обслужване на подотрасъла. В станцията се поддържа генофонд от 200 породи буби и 150 сорта черници, който е най-големият в Европейския съюз. ОСБЗ разполага с достатъчна база, включваща 112 дка черничеви насаждения, бубарници, лаборатории, сушилни за пашкули, свилоточни машини, техника и инвентар за производство на бубено семе, суха храна за буби, дребен бубарски инвентар, както и вкоренилища за черничеви резници с годишен капацитет до 270 000 резника.

В момента в станцията работят трима научни работници, от които 1 професор и двама доценти. Двама от научните работници са се хабилитирали през последните 5 години. Връзката между науката и практиката се осъществява посредством осигуряване на висококачествено бубено семе, черничеви резници, фиданки, дребен бубарски инвентар, даване на съвети, консултации, провеждане на открити дни, разработване на концепции и стратегии и др.

– Каква е ролята на станцията за бубарство в България и за света?

– Ролята на ОСБЗ – Враца за развитието на бубарството в България е голяма и се изразява в предоставяне на основните неща за започване и развитие на едно бубарско производство, а именно черничев посадъчен материал от високопродуктивни сортове, бубено семе от толерантни към промените в климата и с висока копринена продуктивност хибриди, предоставяне на съвети, литература и т.н. Същевременно станцията е водеща в Европа и света по отношение селекцията и технологиите за отглеждане на копринената буба и черницата и е най-големият производител на бубено семе и черничев посадъчен материал в ЕС.

През периода 2007 – 2016 г. научноизследователската работа в ОСБЗ – Враца беше преимуществено насочена към разработването на няколко нови научни продукта като технология за производство на бубено семе, годно за излюпване и отглеждане през всички сезони на годината. Новост са продуктите черничево брашно и чай, както и изкуствената храна за отглеждане на буби. В бубеното семепроизводство се премина на над 50% използване на генетично маркирани по пол породи. Достигнатият капацитет за производство на черничеви резници е от 50 000 броя през 2007 г. до около 270 000 броя годишно през 2016 г. Станцията продава главно собствените си научни продукти.

Търсен партньор сме за двустранно и многостранно международно научно-техническо сътрудничество, като в момента работим съвместно по договори с научни институти от Индия, Китай, Румъния, Италия, Азербайджан, Грузия и Япония.

Доника Асенова