Над 30 години на българския пазар


Интервю с инж. Емил Ковачев, управител на Телком Инженеринг

– Г-н Ковачев, кога е създадена фирма “Телком Инженеринг”?

– Телком Инженеринг съществува от юни месец 1990-та година и развива широк аспект от дейности. Още в началото се насочихме към областта на телекомуникациите, като 90% от капиталите ни са именно в тази област. В момента сме лидери в областта на изграждането на безжичната телекомуникация. Нареждаме се сред големите компании, може би сме на второ или трето място в България. Имаме и много международни награди, но там критериите са формират по броя на продажбите и присъствието на пазара.

– Компанията предлага и земеделски машини.

– От над 15 години имаме наблюдения и върху малогабаритната техника. Внасяме японски трактори, по-специално нови и втора употреба с мощност от 15 до 35 конски сили.  Акцентираме само на марката „Кубота”, тъй като за нас най-важно бе да успеем да затворим кръга на интереси на нашите клиенти. Това значи след покупко-продажба на трактора, да осигурим сервиз както в рамките на гаранционния срок, така и след неговото изтичане, доставка на резервни части, предлагане на прикачен инвентар и всичко необходимо за неговото нормално функциониране. С една дума – земеделският стопанин да може да закупи от нас всичко, което му е нужно за работа в неговото стопанство. Насочили сме се към масовия производител, към стопаните, които разполагат с по-малки парчета земя. Тракторите са много подходящи за работа в планински и полупланински райони, за наклонени терени. Дейността си започнахме с внос, резервни части, рециклиране и ремонти като съпътстваща дейност към основната ни. Тогава решихме, че е време за диверсификация именно в областта на техниката. По това време тя беше на много ниско ниво, с много проблеми. Бяхме първите, които започнаха да внасят трактори. Към момента сме продали над 1000 японски трактора и сме сред лидерите на пазара за ремонти и части за тях.

– Бъдеще в земеделието имат и електрическите превозни средства, които произвеждате.

– В света стартира използването на електричеството в транспортните превозни средства и по-специално в селското стопанство. На пазара вече масово се предлагат триколки, които са с товароносимост  от 200 до 600 кг и са със 100% електрозадвижване. Някои от тях са и самосвални. Представете си икономическия ефект от тяхното използване при положение, че всяко село има електричество, но няма бензиностанция. С едно зареждане триколките изминават минимум 100 км, при максимална скорост  35-40 км/ч. За селските райони разстояние от 100 км е голямо. Във финансово изражение  разходът е 1.50 лв. за изминати 100 км, при експлотационни разходи почти нула. Вече се правят и електрически трактори, но технологиите на производство предстоят да се развият. Работи се все повече за автоматично управление на тракторите. Всички нови трактори и комбайни са снабдени с GPS системи.

Разширихме профила си към електрически превозни средства и системи, позволяващи използването на свободна енергия от слънцето и вятъра. Произвеждаме и малки колички, триколки и електрически велосипеди, които намират приложение и в селското стопанство. Вече продаваме и от велосипедите, участвали сме и на изложения с тях. В момента чакаме сертификат за единия модел в Италия, за да можем да ги продаваме и в Европа.

– С кои страни работите?

– Интересува ни гръцкия пазар, тъй като той е най-близо до нас като възможности и конюнктура. На гръцките острови има забрана за използване на превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Освен това, пътищата не са широколентови, а по-тесни. Затова условията са подходящи за нашите електрически превозни средства. Над 80% от дните там са слънчеви, което също е голямо предимство.

Например, у нас имаме клиенти в Златна Панега, които мога да посоча като добър пример. Те отглеждат риби и закупиха от нашите триколки, които са двуместни. Казаха, че цяло лято не са зареждали, което е показателно за издръжливостта на триколката. Това ни показва, че сме на прав път.

– На какво дължи успеха си компанията ви?

– Може би на това, че спазваме правилото, че клиентът има право и ако някой трябва да отстъпи, сме ние, разбира се, в границите на нормалното. Бизнесът на 50% е отношението към клиента и смятам, че заради това ни се доверяват вече толкова години. Като цяло се стремим да изпреварим търсенето на пазара и търсим възможности да продаваме разработките си като проекти. За съжаление, се срещаме и с проблеми, свързани с озаконяването на някои превозни средства.

– Какви са новите ви предложения?

– Най-новото ни предложение са системи за свободна енергия. Ако се използват дори на една поляна, благодарение на слънчеви панели, могат да генерират до 50 коловатчаса енергия минимум. Разбира се, всичко се извършва по проект. Тези , които са насочени към масовите потребители и фермери, са между 6 и 10 киловатчаса. Те включват контролер, слънчеви панели, батериен пакет и могат да се свързват към мрежата или към собствено захранване. Само при консумация над 6 киловатчаса може да се използва мрежата. През останалото време  се използват независими източници.

– Как отбелязахте 30-годишнината на „Телком Инженеринг?”

– През 2020 година компанията навърши своя 30-годишен юбилей. Отбелязахме го подобаващо, разбира се, съобразено с условията на пандемията.

– Как ще продължи сътрудничеството на „Телком Инженеринг” и вестник „Земеделска техника”, които работят заедно вече толкова години? Ще участвате ли отново в Отличието „Принос в механизацията на земеделието”?

– Искаме да поздравя вестник „Земеделска техника” по случай юбилея му. Пожелавам на екипа му да продължава да работи с все такъв ентусиазъм и да отразява коректно събитията и новините в земеделието.

Изданието има масово разпространение и стига до широк кръг читатели. Смятам, че е необходимо на пазара и затова ще продължим да си сътрудничим.

До пролетно-летния сезон ще имаме нови модели, с които отново ще се включим в Отличието “Принос в механизацията на земеделието.”