МЗХ представи на бранша промените в подпомагането по схемите за обвързана подкрепа в животновъдството, плодовете и зеленчуците


Министерство на земеделието и храните представи на срещи с представители на секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ подготвяните промени в начина на подпомагане по директните плащания по схемите за обвързаната подкрепа за животновъдство, плодове и зеленчуци за периода 2017-2020 г.

Важен акцент се поставя върху уязвимите и чувствителни стопанства. За първи път се насочват средства към малките млечни говедовъдни ферми в планинските райони, които до момента не са подпомагани, както и към животните в планинските овцеферми. Въвежда се прилагането на нова отделна схема за животновъдите в планинските райони, чиито ферми се намират на надморска височина над 750 м.

Промени в схемите за обвързано подпомагане в сектор „Животновъдство“ се насочват към стопанствата, извършващи целенасочена развъдна дейност, както и към средните по-размер стопанства. Поставят се условия за наличие на минимален брой животни под селекционен контрол от една порода.

Въвеждат се изисквания за реализация на мляко, съобразени с породната принадлежност и продуктивност на животните, което ще допринесе и за изсветляване на сектора.

С 2,5 млн. лв. се увеличава финансовият ресурс по схемата за оранжерийни зеленчуци спрямо 2015 г. Въвеждат се две нива на получените добиви – минимални добиви, които са условие за допустимост на плащането по схемата и средни добиви, които са условие за получаване на пълния размер на ставката, като по този начин ще се компенсират по-високите разходи при отопляемите оранжерии. Всички добиви ще се доказват само с официални счетоводни документи – фактури и за физическо лице – касови бележки.

От схемите отпадат културите, които вече не отговарят на критериите на ЕС за обвързано с производството подпомагане – тикви, орехи, грах и зелен фасул, при които има много висок дял на подпомагането в разходите за производство и значително увеличение на площите.

Обособяват се в нови отделни схеми втора група култури с по-ниско ниво на подпомагане. При тях има относително висок дял на подпомагането в разходите за производство и увеличение на площите, но по-малки в сравнение с първата група. Така се създават две нови схеми за обвързана подкрепа – една за дини, пъпеши и зеле и втора за сливи и десертно грозде.

По всички схеми за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци производителите ще получат допълнително подпомагане по схемата за преразпределително плащане в размер на 50% от основната ставка за първите 30 ха от стопанството. По този начин се отчитат икономиите, които се реализират от големите стопанства.

По материали на МЗХ