Кардани за земеделски машини


Карданната връзка е позната на хората от антични времена. През 16-ти век Джероламо Кардано – италиански математик, описва този механизъм, използван да поддържа компаса на корабите с цел избягване на въздействието от люлеенето на кораба. От него идва и името на този удивителен механизъм. Робърт Хук е бил следващия, който допринася за развитието на тази специфична универсална шарнирна връзка, като открива, че два шарнира свързани последователно елиминират неравномерността при въртенето на  единичната карданна връзка.

Най-общо казано карданната връзка се състои от две „вилки“ съединени с „каре“ или наричано още „кръстачка“ с четири иглени лагера. Тя предава въртене, въртящ момент и мощност неравномерно в зависимост от ъгъла на въртене. Препоръчителният максимален ъгъл на въртене, спрямо централната осева линия на въртене за единичната карданна връзка е не повече от 16 градуса при 540 оборота в минута и около 9 градуса при 1000 оборота в минута.

Карданният задвижващ механизъм е най-разпространеният метод за предаване на въртящия момент от сило-отводния вал на трактора към входящия вал на задвижваната машина. Той се състои от две карданни връзки съединени помежду си с телескопична механична връзка – най-често това са телескопични профилни  стоманени тръби. Разпространени са триъгълни, четириъгълни, лимонки и звездообразни профили, има и шлицеви телескопични връзки.

За правилната работа на карданния вал е важно въртящият момент да се предава така, че входящият и изходящит ъгъл на въртене спрямо централната осева линия на въртене да са приблизително еднакви и колкото е възможно по-малки. Карданния вал не бива да предава въртящ момент при ъгли на въртене по-големи от 25 градуса при 540 оборота в минута при паралели входящи и изходящи валове и още по-малък при пресичащи се. При по-големи ъгли на въртене се използват т.н. широкоъгълни карданни връзки, но могат да се използват само за кратко време, например при завой. Приоритет винаги трябва да има безопасността на работата и спазването на предупредителните надписи и етикети върху защитния кожух на кардана. Не използвайте карданни валове без защитни кожуси в работата си, защото това крие много опасности. Може би най-важният въпрос, който си задават механизаторите и фермерите е как правилно да се избере подходящият карданен вал за определена машина.

Произвеждат се различни серии кардани, които са предназначени да предават различен въртящ момент и различна мощност с различни дължини. По-добре да е малко по-къс и да компенсира от телескопичните тръби, отколкото оставен дълъг. Съвсем нормално е да скъсите карданния вал, ако е по-дълъг и как се прави това обикновено се описва в инструкциите за експлоатация на агрегатираните машини.

Авгандира Импекс ЕООД предлага на българския пазар карданни валове, вилки, карета и телескопични връзки от следните производители: Аркан – Турция, Ла Магдалена – Испания и Бондиоли Павези – Италия.

Аксан, Турция произвежда кардани за земеделски машини с тръбни и плътен профил – шлицева телескопични връзки. Тръбната телескопична връзка е само от триъгълен профил. В България е разпространено мнението, че плътния шлицев профил телескопична връзка е по-здрава от тръбната. Това невинаги е вярно, особено като се има предвид, че съвременните тръбни профили за кардани са произведени от висококачествени стомани с различни размери за различните серии кардани. Освен това, тръбната телескопична връзка позволява много по-лесно скъсяване на кардана, ако се налага, докато при шлицевата от плътен профил това е много по-трудно или невъзможно.

В каталога на Аксан са дадени сериите кардани, които произвеждат със съответните размери на каретата и размерите на  тръбите и шлицевия профил. Важна е таблицата Power rating, в която за различните серии са приведени мощностите в к.с. и въртящия момент в Nm, на които може да издържи кардана съответно при 540 и 1000 об/мин.

Обяснено е как се избира и поръчва кардана, като за всяка серия са дадени стандартните дължини Lmin при сгънато положение и Lmax при максимално възможното разпъване на кардана, осигуряващо неговата нормална работа. Показани са и различните варианти на съединители, с които може да бъде оборудван всеки кардан от съответната серия, както и моделите на външните вилки, които могат да бъдат с 6, 8, 21 шлица при 1 3/8 и с 6 или 20 шлица при 1¾ инча отвори.

Ла Магдалена Испания произвежда и предлага повече модели на кардани с няколко модела на тръбния телескопичен профил – триъгълен, лимон и тип звезда, а също така и шлицев плътен профил. Повече са и сериите кардани с различен размер на каретата, въпреки че основните серии и размери са идентични с тези на Аксан. Ла Магдалена предлага сериите 35 и 36 съответно с карета 32х76 и 36х89, които се срещат и при Валтершайд и са разпространени и в България.

Инж. Илчо Петков
Авгандира Импекс ЕООД