ИАЛВ – партньор на българските винопроизводители


Природо-климатичните фактори от началото на годината до този момент бяха благоприятни за лозовата култура. За разлика от минали години, през тази пораженията от градушки в лозовите масиви са минимални и само на отделни изолирани места. В по-голямата си част и където са прилагани навреме агротехническите и фитосанитарни мероприятия, лозята са в добро агротехническо състояние и опазени от болести и неприятели. На отделни изолирани места в област Русе и Благоевград се наблюдава развитие на брашнеста мана.

Въпреки че в някои райони на Южна България вече се наблюдава засушаване, съчетано с високи температури, засега няма поражения от същите. Съгласно агрометеорологичната прогноза за месец август, високите температури до средата на месеца могат да доведат до скъсяване на периода на съзряване на гроздовете и до по-ранно стартиране на гроздобера. Очаква се гроздобера за някои сортове за производство на пенливи вина да стартира след 10 август, а масово за белите сортове в последната деседневка на същия месец. В Източна България и в южните райони през първото десетдневие на август валежи не се очакват и на места задълбочаващата се суша може да доведе до дефицит на влага в някои от лозовите масиви без поливни инсталации и съответно спадане на добивите. През последните години на повечето нови насаждения бяха изградени автоматизирани поливни системи, финансирани по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Тези насаждения ще преодолеят безпроблемно негативното влияние на климатичните промени по отношение на засушаването.

По прогнозни данни на ИАЛВ се очаква през тази година количеството на преработеното винено грозде от регистрирани винопроизводители да е около 140 000 т, с около 10 000 т повече от миналата, когато същото беше 129 310 т. Предвид климатичните фактори се очаква и като качество реколтата да е много добра, което от своя страна, се отразява и на качеството на произведеното вино.

Има редица мерки, подпомагащи българските винопроизводители. Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ представлява пълното отстраняване на гроздовете, докато все още не са узрели. Тя може да се приложи в цялото стопанство или в част от него, така че добивът от заявената площ да се сведе до нула. Целта на мярката е да компенсира българските гроздопроизводители, изпаднали в ситуация да не могат да пласират своята продукция поради ниско търсене на винено грозде за суровина. Максималният размер на финансовата помощ е до 60% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

Преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете са фиксирани на 1 155,48 лв./ха. Загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката, се изчислява на база среден добив на хектар от заявените площи за период от две години преди прилагането на мярката, но не повече от 6300 кг/ха, умножен по цената за килограм грозде, която за 2020 г. е 0.62 лв., определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

От ИАЛВ са издадени 35 удостоверения за право на участие по мярката за 711 ха заявени площи. Приемът на заявления за подпомагане по мярката се състоя в периода 15-19 юни, като в ДФ „Земеделие“ са подадени 31 заявления. Определеният бюджет по мярката беше 2 562 221.80 лева.

Друга извънредна кризисна мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. е „Кризисно съхранение на вино“ От 13.07-24.07 2020 г. в ДФ“Земеделие“ се проведе прием по нея. Подпомага се съхранението на бутилирано вино в акцизни складове и съхранението му в съдове за съхранение в обекти за производство на вино. Мярката може да се прилага за вина от всички реколти, предназначени за съхранение поради липса на възможност за търговска реализация. Финансовата помощ се предоставя за складирано вино с период на складиране от 4 май и не по-късно от 20 септември 2020 г. включително. Минималният период за складиране на виното е 1 месец.

Съгласно Наредба № 6 от 26.10.2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. размерът на финансовата помощ за един литър вино е 0,04 лева, поставено на склад за период от 1 месец. Определеният бюджет по мярата е 5 000 000 лв.

Финансовата помощ „Застраховане на реколтата“, която кандидатите могат да получат, представлява процент от застрахователната премия, в зависимост от вида застраховка, която са сключили – до 80% от стойността на застрахователните премии ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия; До 60% ще бъде подпомагането за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредители; До 60% ще получават и лицата, сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.

Максималния размер на застрахователното обезщетение за единица площ, върху която се изчислява застрахователната премия, допустима за подпомагане е 3 840 лева за хектар. Периодът за прием по мярка беше от 1 май до 30 юни, а определения бюджет е 1 955 800 лева. От ИАЛВ бяха издадени на производители 43 бр. удостоверения за право на участие по мярката за обща площ 2 157 ha.

Допустими за подпомагане по мярката „Инвестиции в предприятия“ са разходите за следните дейности: Закупуване или закупуване на лизинг на нови машини и оборудване, включително и на компютърен софтуер; Строително-монтажни работи за изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради; Общи разходи, свързани с разходите, по посочените две дейности, като хонорари на инженери и консултанти, предпроектни проучвания, придобиване на патентни права и лицензи и строителен надзор, извършвани както в процеса на подготовка на заявлението за предоставяне на финансова помощ, така и по време на изпълнение на дейностите като тези разходи не надхвърлят 4 на сто от всички разходи по посочените две дейности.

Максималният размер на финансовата помощ е съответно 60 на сто за микро, малки и средни предприятия, 30 на сто за предприятия с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 милиона евро и 20 на сто от стойността на действителните разходи за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро.

През 2020 г. по мярката бяха проведени два приема. При първия прием от ИАЛВ бяха издадени 31 удостоверения за право на участие по мярката, като определеният бюджет беше 16 329 887 лв. При втория прием от ИАЛВ бяха издадени 12 удостоверения за право на участие по мярката, като определеният бюджет беше 14 335 750 лв.

По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ се подпомагат следните подмерки: Конверсия на сортовия състав на насажденията; Промяна на местонахождението на лозята; Подобряване на техниките за управление на лозята чрез: Изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване; Изграждане и/или реконструкция на тераси; Изграждане на автоматизирани системи за капково напояване; Смяна на подпорна конструкция; Изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени насаждения; Смяна на формировката.

Максималният размер на финансовата помощ е до 80 на сто от разходите за изпълнение на всяка конкретно определена дейност на база определени пределни цени и технологична карта към инвестиционния проект.

При изпълнение на дейности по подмерки „Конверсия на сортовия състав на насажденията“ и „Промяна на местонахождението на лозята“ кандидатите могат да получат парично обезщетение за загуба на доход, което компенсира загубата на доходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава две последователни винарски години.

Със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ е определен предстоящ прием по мярката от 24 август до 31 август 2020 г. Ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ, които предвиждат краен срок на изпълнение на дейностите за подпомагане през финансовите 2021 г. и 2022 г.

Определеният бюджет по мярката е: За 2021 г. – 28 508 837,31 лв.; За 2022 г. – 29 849 419,60 лв.

Основна цел на мярка „Популяризиране в трети държави“ е повишаване на конкурентоспособността и износа на качествени (със ЗНП, ЗГУ и сортови) и биологични български вина на пазарите на трети страни. Мярката обхваща дейности за информиране и популяризиране на качествени вина с цел повишаване на търсенето на целевите пазари.  Помощта е приложима за вина със защитено наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ), сортови вина без ЗГУ/ЗНП и сертифицирани биологични вина.

Бенефициери могат да бъдат: Търговски дружества, работещи основно в лозаро-винарския сектор; Професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор; Организации на винопроизводители и асоциации на организации на винопроизводители, признати съгласно изискванията на Регламент (ЕС)№ 1308/2013; Междупрофесионални организации; Държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса, когато не са единствени бенефициери на помощта.

През 2020 г. е проведен прием по мярката от 17.02.2020 г. до 31.03.2020 г. Бюджетът по мярката  за финансовата 2020 е: Европейски средства (ЕФГЗ) – 3 911 600 лв: Национално финансиране – 2 346 960 лв.

Условията и редът за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. за гореизброените мерки е уреден с Наредба № 6 от 26.10.2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г.

Красимир Коев, изпъл. директор на ИАЛВ